Proiectul cultural-catehetic ,, Satul românesc - Vatra existenței noastre” derulat în Parohia Larga, Protopopiatul Onești

„Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a adus în Parohia Larga din protopopiatul Onești un proiect catehetic cu totul inedit care se numește: Satul românesc - Vatra existenței noastre” și care participă alături de alte proiecte la concursul național catehetic: „Hristos-sufletul satului meu" derulat în Eparhie prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul.

În perioada ianuarie 2019- martie 2019 copii și tineri din Parohia Larga au participat la diverse activități cultural-artistice în cadrul Proiectului cultural-catehetic ,, Satul românesc - Vatra existenței noastre„ în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu” sub atenta îndrumare a preotului paroh Vartolomei Lucian Dumitru și în colaborare cu Școala Gimnazială Larga.
Activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect au avut scopul principal de a cultiva dragostea față de tradiţiile satului și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și afirmării propriei identități religioase, să evidențieze importanța tradiției portului popular, precum și unicitatea satului natal.
Dintre aceste activități se poate menționa:
1. Sceneta Amintiri din copilărie – Pupăza din tei, elevii clasei a III-a;
2. Vizită muzeul familiei Baciu Sebastian din satul Larga;
3. Realizare icoană pe sticlă cu chipul sfinţilor ocrotitori ai satului;
4. Cântece tradiționale; hora satului;
5. Creaţii literare despre satul natal;
6. Participare la lecţii de ţesut lăicere la războiul enoriaşei Pasat Catrina din satul Larga;
7. Participare procesiunea cu Sfintele Icoane și Marșul pentru viață, Târgu Ocna 2019.
Locul desfășurării proiectului a fost Parohia Sfinţii Arhangheli “Mihail şi Gavriil”Larga, casa praznicală „Sf.Nicolae” a parohiei, Școala Gimnazială Larga, muzeul familiei Baciu Sebastian din satul Larga.
Pe toată perioada desfăşurării concusului participanţii au primit gustări şi dulciuri, iar în Duminica Floriilor după Sfânta Liturghie, la nivelul parohiei, va avea loc premierea participanţilor.
Au fost îndemnați toți enoriașii, indiferent de vârstă, ca la Sfânta Biserică să fie îmbrăcați românește, deoarece atunci când îți iubești costumul național te iubești pe tine, îți iubești rădăcinile și pe aproapele tău.
„Temelia Statului Român nu se poate explica în afara acestei Trinități Sfinte: Țăranul român, Satul românesc și Biserica creștin-ortodoxă română!
Putem broda cu tot felul de idei, concepții, structuri filosofice, dar nu putem schimba nimic din ființarea acestui tot-comun ce stă la baza noastră ca Stat, dar și ca Neam! Suntem aici de la Facerea Lumii noastre creștine, suntem aici, în Satul nostru, pe pământul nostru, în inima Bisericii noastre creștin-ortodoxe cel puțin de la venirea Sfântului Andrei!
Țăranul român nu poate exista decât în Satul românesc, așa cum Satul românesc nu poate fi conceput fără existența Țăranului român”, a menționat preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei.

Pr. Alexandru Pânzaru