Proiect social – filantropic și medical „Și vârstnicii noștri au nevoie de sânge!”

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română și a lipsei acute de sânge în spitalele din eparhie, monahii, clericii și credincioșii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului vor susține persoanele vârstnice de pe cuprinsul eparhie, care necesită transfuzii de sânge, pe o perioadă de minim trei luni de zile.

Argumentele proiectului:

  1. Argumente medicale:

Donarea de sânge și plasmă este darul vieții !

     Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui așa că donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii si chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor, sau o prelungesc.

     Plasma sanguină reprezintă aproximativ 55–60% din sânge.Proteinele din plasmă pe lângă rolul de transport, mai joacă un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui, rolul de tampon în menţinerea unui pH constant şi menţinerea constantă a presiunii osmotice din sânge.

     Este nevoie continua de sânge datorită perioadei scazute de viață a componentelor sale.În ceea ce priveste sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. 

 

b. Argumente statistice

            Anual, doar 2% din populația României donează sânge, faţă de media europeană de 10%.  1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți. La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca și volum în câteva ore (ȋn funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) si din punct de vedere biologic în 2 săptămâni.

c. Argumente sociologice:

            Donarea de sânge este cel mai evident act prosocial, fiind expresia cea mai fidelă dovadă a suportului personal oferit comunității vulnerabile.

            Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum:

– 7 tichete de masă;

– zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării;

– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge;

– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.  

2. Obiectivul general

Identificarea unui număr de 1000 de donatori de sânge pentru spitalele din eparhie, oferind o șansă persoanelor vârstnice care necesită transfuzii de sânge.

 

3. Instituțiile implicate și paşii specifici pentru îndeplinirea proiectului

A. Centrul de transfuzii sanguină Bacău - Strada Mărăști 22, Bacău.

 

B Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin toate mănăstirile, schiturile  protopopiatele, parohiile și ONG – urile eparhiale.

Cu sprijinul Sectorului Exarhat, mănăstirile și schiturile din eparhie vor fi implicate în această campanie.

Eparhia, prin protopopiate și parohii, și-a exprimat solidaritatea cu persoanele ce au nevoie de sânge și plasmă, angajându-se la următoarele activități:

- difuzarea acestui proiect eparhial către toate mănăstirle și schiturile eparhiei parohiile, ONG – urile din protopopiate;

 - realizarea unor parteneriate cu autorizățile locale pentru alocarea de fonduri necesare

- identificarea persoanelor din comunitate ce doresc să doneze sânge;

- parohiile vor forma un grup de voluntari din cel puțin 3 credincioși, coordonați de preotul paroh sau un alt slujitor, care să răspundă și să identifice persoanele doritore să doneze;

- pe grupul parohial de whatsapp (dacă există), pagina de facebook sau site-ul parohiei, preotul paroh și comitetul de voluntari vor oferi informatii clare (afiș sau anunț scris) cu referire la modul concret de a se înscrie pe lista doritorilor de  a dona plasmă și sânge (a se vedea Anexa 1);

- consilierea spirituală și socială prin telefon sau chiar fizic, dacă este posibil, a tuturor celor care necesită suport imediat;

- baza de date cu datele colectate din întreaga Eparhie, se va distribui la adresa sectorsocialarb@yahoo.com,;

- Biroul de asistență socială din cadrul protopopiatului va centraliza informațiile din teritoriu (aria jurisdicțională a protopopiatului) care să transmită către Sectorul Social – Filantropic prin adresa sectorsocialarb@yahoo.com;

- protopopiatele vor primi un istrument de colectare date( Anexa nr. 1) în baza căruia preoții parohi pot aduna informații;

 

C. Prefectura Județului Bacău pe baza protocolului nr . 1088 / 15.06.2020, prin articolul II.8,  își asumă rolul de a susține Campaniile de donare de sânge, implicit acest Proiect social eparhial, prin autoritatea și puterea de a convinge UAT-urile și instituțiile militare de a implementa proiectul mai sus menționat.

 

 

D. Jandarmeria Română, care se vor alătura Proiectului Eparhial în baza protocolului dintre Patriarhia Română  si Jandarmeria Română, prin care angajatii unităților militare a Jandarmeriei din orașele cuprinse pe teritoriul  Eparhiei Romanului și Bacăului vor avea posibilitatea donării de sânge.

 

E Alte unități (Unitate militară a forțelor aeriene și terestre și alte structuri alte MAI,MAPN, Ministerul Justiției) prin preoții de caritate, vor propune angajaților acestor instituții donarea de sânge.

 

F. Școli postliceale din eparhie (Școala postliceală a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec Roman”, Școla Carol Davila din Onești, etc), vor putea propune cursanților să devină donatori si voluntari ai acestui proiect socio-medical.

 

DETALII DE INTERES GENERAL:

             Toate instituțiile sau donatorii credincioși  pot solicita sprijinul la adresa de email sectorsocialarb@yahoo.com   La această adresă va fi permanent in contact cu Consilierul eparhial pe probleme sociale, Pr. Ilarion Mâță și membrii echipei de management a proiectului.

            Numărul de telefon suport al sectorului este 0756116655. Acesta va fi, accesibil în intervalul 08.00 – 16.00,. La acest număr de telefon va răspunde o persoană din echipa de management a proiectului.

 

 

4. Calendarul Activităţilor

 

Marti, 14.03.2022:

            Amendarea, completarea, avizarea și publicarea (difuzarea proiectului) către factorii implicați, de către IPS IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

 

Miercuri 15. 03–  Vineri 17.10: 

            Încărcarea informațiilor utile pe site-ul oficial al eparhiei: www.eprb.ro , pe platforma umanitară a sectorului social – Filantropic și misionar: www.ajutămimpreuna.ro și pe toate site-urile și pagini de facebook ale ONG-urilor eparhiale, protopopiate și parohii. Aceste informații sunt legate de adresa unica de email sectorsocialarb@yahoo.com, telefonul de interes general la care va răspunde coordonatorul de la Biroul eparhial de asistență socială în intervalul 08.00-16.00 și alte informații

Program de donare*:

20 martie –08 aprilie: are  loc donarea de sânge din partea monahilor și preoților;

24 aprilie -  24 mai : donarea de sânge din partea credincioșilor convocați de  protopopiate și parohii.

29 mai – 23 iunie: donarea de sânge din partea angajațiilor Jandarmeriei  și a altor unități militare ( MAPN, MAI și Ministerul Justiției).

*Programul este orientativ, urmând ca în momentul în care vom cunoaste donatorii, ordinea poate fi modificată în funcție numărul total sau de nevoile de sânge la momentul respectiv.

** În cazul în care vor fi grupuri de minim 15 persoane, echipa mobilă a Centrului de transfuzii se va putea deplasa în mănăstiri, protopopiate și parohii, în baza unui grafic stabilit anterior.

 

Date de contact:

Sectorul Social – Filantropic și Misionar, Str. Alexandru cel Bun, nr. 5, Roman, jud. Neamț.

www.eprb.ro

www.ajutamimpreuna.ro

email : sectorsocialarb@yahoo.com

Telefon : 0756116655

(Pr. Ilarion Mâță)