În perioada 17-22 iulie, 40 de copii și voluntari de pe Valea Oituzului, județul Bacău, au avut bucuria, marea lor majoritate, să ajungă pentru prima dată la mare, cu sprijinul mai multor instituiții și persoane fizice. Având în vedere motorul gândirii filantropice, conducerea Asociaţiei Sfântul Martir Voievod Constantin Brâncoveanu cu sediul în comuna Bogdăneşti, în colaborare cu Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - Hârja” din localitatea Hârja, comuna Oituz, jud. Bacău, au iniţiat pe data de 1 iunie 2022, proiectul intitulat „Bucuria copilăriei pe litoral”. Preşedintele Asociaţiei „Sf. Voievod Ştefan cel Mare - Hârja”, pr. Ilarion Mâţă, prin Sectorul social filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a inițiat acest proiect primind binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Proiectul constă în contractarea unei pensiuni din Staţiunea 2 Mai, situată în sudul litoralului românesc, ca parte administrativă, ajungând la angrenarea anumitor instituţii ca şi colaboratori (de ex. Protopopiatul Mangalia, M.A.I.) , cât şi a Parohiei „Sf. Ilie”, Mangalia (pr. paroh, Rotaru Iulian) ce ne-au considerat invitaţi speciali la sărbătoarea hramului Sf. Prooroc Ilie, unde au fost împărtăşiţi atât cu bucuria participării la Sfânta Liturghie, cât şi cu Sfânta Euharistie. Cu susţinerea părintelui consilier Ilarion Mâţă şi a doamnei prof. coordinator Marinela Vrânceanu, seria a patra din multele serii ale proiectului se consideră a fi un model de reuşită pentru scopul propus. Acesta constă în aducerea bucuriei copilăriei pe feţele şi în inimile copiilor de pe Valea Oituzului şi nu numai. Programul activităţilor a fost conceput împreună pentru a-şi atinge scopul catehetic, didactic, dar nu în ultimul rând distractiv şi interactiv. Nu putem a ne imagina, deoarece nu am trăit fizic – material, figurile feţelor, interjecţiile şi celelalte manifestări ale copiilor ce au avut primul contact cu „marea cea mare”. Totodată, aceşti copii s-au bucurat şi de frumuseţea nisipului auriu de pe ţărmul însorit.
Printre activităţile care au adus pe feţele copiilor zâmbet şi bucurie la malul mării, amintim:
- Vizită în portul touristic Mangalia;
- Jocuri de echipă: fotbal şi volei pe plajă;
- Karaoke;
- Jocuri de abilităţi: releu de apă, prosoape musicale, etc
- Micuţul bucătar: prichindeii şi-au format deprinderi în bucătărie.
Seara nu ne-am adunat la focul de tabără, ci ne-am adunat la focul inimii prin rugăciune şi discuţii libere catehetice.
Dar cea mai amplă activitatea a fost statul la plajă şi bălăceala, principalul scop al taberei.
Menţionăm că dintre toate seriile, aceasta a avut cea mai mică medie de vârstă (de la 1 la 14 ani).
Ca amintire a acestei minunate şi unicate experienţe, au fost acordate diplome de participare şi medalii cu inscripţia „Bucuria copilăriei pe litoral”, ce vor ţine proaspătă amintirea taberei până la cea de la ediţia următoare, de anul viitor.
(Prof. Marinela Vrânceanu - coordonator tabără)