Proiect cultural, educational și duhovnicesc în unitățile de învățământ băcăuane, de Ziua Bibliei

Pentru a celebra Ziua Bibliei, aniversată în fiecare an la data de 13 noiembrie, în aceeași zi cu cel mai mare exeget al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la inițiativa și sub coordonarea părintelui inspector dr. Adrian Alexandrescu, în multe unități de învățământ ale județului Bacău s-a implementat și derulat amplul proiect cultural, educational și duhovnicesc intitulat „Biblia - comoară a vieții”, ce are scopul de a-i familiariza pe tinerii elevi ai eparhiei cu textul Sfintei Scripturi și de a le dezvolta competența de lectură a cărților sfinte.

Întru respectarea principiul proiectului, un prim atelier de lucru, axat pe succesiunea procesului didactic activ, coordonat și complex, care presupune gândirea în mod autentic la mesajul inegalabil al cărților Sfintei Scripturi, a avut loc în cadrul Școlii Gimnaziale ”Ciprian Porumbescu” din Comănești. Aici, părintele profesor Răzvan Țuglea a supus analizei conceptul de gândire reflexivă prin lecturarea textelor biblice și i-a ancorat pe tinerii săi elevi în activități practice și exerciții de grup care au fost extrem de bine gustate de către participanții atelierului, profesorii de religie ai Cercului metodic Dărmănești și Comănești, coordonați ce către doamna profesoară Cristina Gorbănescu. În partea a doua a întâlnirii, domnul profesor Cristian Comănescu, cadru didactic al aceleiași unități de învățământ, a prezentat activitatea ”Relevanța Bibliei în educație”, așezând dinaintea invitaților noțiuni și concepte cheie de operare la clasă și oferind exemple concrete de evaluare a competențelor și modele de proiecte, astfel încât participanții să plece cu un bagaj suficient de informații dar și de deprinderi.

Designul activităților zilei a vizat și procesul descoperirii și trăii mesajului inegalabil al cărților vechi și nou testamentare. Așa se face că, în cadrul activităților desfășurate la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău, elevii instituției de învățământ, coordonați de profesorii Mihaela Chirica și Adrian-Viorel Nechita, au vizionat prezentări powerpoint, care i-au familiarizat cu textul inspirat, au luat contact cu diferite ediții tipărite, au învățat să recunoască o Biblie ortodoxă și să identifice trimiteri scripturistice. A fost vizitată și o mică expoziție ce a cuprins diferite exemplare tipărite în alte limbi ale Sfintei Scripturi. Și întrucât Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că „mare bun este citirea dumnezeieștii Scripturi, căci aceasta face sufletul înțelept, înalță cugetul la cer, îl face pe om plăcut, îl determină să nu-și lege sufletul de cele prezente, ci face cugetul nostru să trăiască mereu acolo sus și să săvârșim toate privind la răsplata Stăpânului și cu mare înfrânare să ne îndreptăm spre faptele virtuoase” (Omilia XXXV, 1 la Facere), lecturarea fiecărui text scripturistic a fost urmată de o scurtă secvență de aprofundare a mesajului sfânt într-un limbaj accesibil tinerilor, cu evidențierea a câteva gânduri pentru neuitare.

 „Tolba cu exemple de luat acasă”- lecția unică și impresionantă, ce reamintește fiecărui elev datoria morală de a citi zilnic din Sfânta Scriptură, a fost organizată  în unitățile de învățământ ale Cercului metodic Bacău Nord, dar și în școlile din mediul rural. Aceasta pentru că, spre marele folos intelectual și spiritual al lecturii cuvântului dumnezeiesc, începând cu anul 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât serbarea Zilei Bibliei anual, pe 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai prolific exeget al Sfintei Scripturi.