Preoți ai Protopopiatului Roman, credincioși și tineri elevi din școlile romașcane au participat la cea de-a cincia ediție a procesiunii din Duminica Floriilor oraganizate în curtea Centrului Eparhial de la Roman.
După citirea pericopei evanghelice în cadrul deniei din această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit celor prezenți despre semnificația acestei prime zile din săptămâna specială a Sfintelor pătimiri ale Domnului subliniind între altele faptul că această perioadă trebuie să fie una dedicată atenției și trezviei:
„Din textele evanghelice ale deniilor ale primelor trei zile din Săptămâna Pătimirilor, desprindem ultimele învățături ale Mântuitorului Hristos referitoare la cea de-a doua venire a Lui, iar prin cântarea Iată Mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care o va afla priveghind..., suntem transpuși într-o stare de trezvie, de așteptare frenetică a întâlnirii în dialog orant cu Hristos. Acest imn ne cere să transformăm noaptea în zi, pentru ca întreaga noastră viață să fie scăldată în lumina prezenței Sale transfiguratoare, iar sufletul vigilent să nu fie dat morții și afară de Împărăție să rămână. Suntem chemați să cooperăm cu Hristos pentru a realiza mântuirea noastră, El rămânând singurul Mântuitor al nostru”.
De asemenea, ierarhul a tâlcuit textul evanghelic citit în cadrul acestei denii vorbind despre pilda lucrătorilor viei:
„Toată perioada liturgică ce ni se deschide prin Denia din Sfânta și Marea zi de Luni rămâne o continuă contemplare concentrată pe minunea învierii lui Lazăr care revelează puterea Mântuitorului de a învinge boala și moartea și anunță de fapt învierea Sa din morți, iar textul evanghelic al acesteia este răspunsul pe care Învățătorul îl dă celor care L-au întrebat cu ce putere face minunile și învață mulțimile. Pilda lucrătorilor viei, ca text evanghelic al acestei prime Denii a Săptămânii Pătimirilor, prezintă în rezumat toată istoria umanității, Creația, Căderea, Pronia, Mântuirea și Judecata. Această parabolă le spunea în cuvinte simple că Cel care făcea minuni în fața lor nu era altcineva decât Fiul răstignit al lui Dumnezeu în Care fariseii și bătrânii poporului nu puteau vedea pe Mesia –Salvatorul pe care de fapt Îl așteptau Să începem aşadar această săptămână fără a-L abandona pe Hristos. Ochii fiecăruia să vadă deja la orizont Sfântă zi de Sâmbătă când dincolo de Cruce se va ridica soarele Învierii”.
După oficierea Deniei, preoții și credincioșii prezenți, cu palmete și flori în mâini, în sunetul clopotelor și al cântărilor specifice acestei perioade liturgice a anului, s-au deplasat în procesiune până la scena special amenajată în proximitatea catedralei „Sfânta Parascheva”. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a apei, apoi a rostiti rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor și a binecuvântat crenguțele de salcie, palmetele și florile ținute în mâini de credincioșii prezenți. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit preoților romașcani și credincioșilor pentru prezență, îndemnând pe toți cei prezenți să se pregătescă pentru perioada rămasă până la marea sărbătore a creștinătății: „Să începem aşadar această săptămână fără a-L abandona pe Hristos. Ochii fiecăruia să vadă deja la orizont Sfântă zi de Sâmbătă când dincolo de Cruce se va ridica soarele Învierii”.
La final, tinerii elevi și profesorii coordonatori implicați în proiectul educațional „Arborele iubirii”, ajuns anul acesta la a doua ediție, s-au deplasat la Fundația „Episcop Melchisedec” Roman pentru a expune icoanele pe care le-au purtat în procesiunea de Florii. Aceste icoane, în care tinerii au pictat pătimirile și Învierea Domnului, vor rămâne expuse în sala de ședințe a fundației pentru a fi admirate timp de o săptămână de către toți elevii romașcani doritori.