În Parohia Asău din Protopopiatul Moinești s-a desfășurat prima ediție a școlii de vară.
În perioada 19- 23 iulie 2021, la biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din satul Asău, cu purtarea de grijă și din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a avut loc prima ediție a activităților de tip școală de vară, sub genericul „Veșnicia satului meu la școala din inima bisericii”.
Acțiunea a fost organizată și coordonată de părintele paroh, Paraschiv Banciu căruia i s-au alăturat Diana Albu - meșter popular local, Georgiana Merlușcă - artist plastic, Mariana Suciu - profesor învățământ primar, Ana-Maria Dogaru - profesor Limba și literatura română.
La această primă ediție au participat un număr de 65 de elevi, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani care s-au bucurat de un program complex, în care munca s-a împletit cu jocul și rugăciunea, într-un cadru primitor și armonios și a avut ca scop principal apropierea acestora către valorile spiritualității ortodoxe și a tradițiilor naționale.
A fost, de fapt o școală a veseliei, a zâmbetului, a inocenței, a credinței și a firescului, a adevăratelor valori, într-o lume care are tendința, din păcate,uneori de a se îndepărta de ele. Iată că Biserica, inimă vie a comunității își face datoria, așa cum a fost de la începuturi și adună în jurul ei, după îndemnul Creatorului, ce avem mai valoros, copiii.
Prima zi, cea de luni a debutat cu atelierul de muzică coordonat de doamna învățătoare Mariana Suciu, în care acordurile armonioase ale chitarelor și glasurile cristaline ale copiilor au adus veselie și voie bună, reușind să propună pentru această ediție a școlii de vară ca „imn” reprezentativ priceasna „Fericiți cei smeriți”.
Următoarea zi ne-a luminat și înseninat prin magia culorilor. Copiii au participat la atelierul de pictură „În lumea culorilor și a emoțiilor”, coordonat cu multă gingășie, pricepere, delicatețe și talent, de către doamna Georgiana Merlușcă.
Miercuri, cuvintele au prins suflet și am devenit cu toții personaje dintr-o poveste, aceea a copilăriei. Doamna profesoară Dogaru Ana-Maria a coordonat atelierul de lectură, urmărind sensibilizarea și educarea plăcerii de a citi, încercând de asemenea, să schimbe atitudinea de indiferență și respingere față de carte. Și pentrut că poveștile, în copilărie ne sunt spuse duios, de către mama sau bunica, o mamă voluntară i-a învățat pe copii să gătească gogoși.
Joi, într-o adevărată lecție de patriotism, inimoasa Diana Albu, meșter popular, a explicat celor participanți semnificațiile drapelului, portului nostru popular, ale măștilor tradiționale specifice Asăului și cunoscute datorita ei, în întreaga lume și i-a învățat să coase pe postav și să confecționeze canafi, în cadrul atelierului „Mâini dibace”. Prin această activitate s-a urmărit păstrarea și conservarea obiectelor tradiționale din zona noastră etnografică, recondiționarea și chiar crearerea de obiecte noi, cu specific local.
Sub atenta coordonare a părintelui Paraschiv Banciu, în prima parte a fiecărei zile, copiii au participat la activități catehetice. Aceștia au fost învățați cu dragoste despre importanța rugăciunii și ceea ce înseamnă Biserica cu adevărat.
Ultima zi, drumeția pe Osoi, dealul copilăriei tuturor asăuanilor a fost despre joc și joaca, despre plăcerea fireasca de a fi împreună cu ceilalți, despre frumusețea acestor locuri care fac parte din sufletul nostru. S-au alăturat pe parcursul proiectului și alți voluntari, între care profesori, părinți, fii ai satului, dovedind impactul pozitiv în rândul comunității. De asemenea, implicarea tinerelor voluntare: Lara Merlușca, Rebeca Agafiței, Alexandra Lupașcu dovedește ce speranță de bine și frumos există pentrut această generație.
„O săptămâna cu adevărat binecuvântată, cu multă bucurie și împlinire, despre valoare, autenticitate, spiritualitate, comuniune, inocența, frumusețe și iubire pentru care dăm Slavă lui Dumnezeu!” a declarat părintele Paraschiv Banciu