Prima ediție a atelierelor de tradiții și obiceiuri românești de iarnă în Parohia Cernu din Protopopiatul Moinești

În Parohia Cernu din Protopopiatul Moinești s-a desfășurat prima ediție a atelierelor de tradiții și obiceiuri românești de iarnă.

În data de 10 decembrie, la Așezământul Filantropic „Sf. Cuvioasa Paraschiva și Sf. Nectarie” din cadrul Parohiei Cernu, a avut loc prima ediție a activităților de tip ateliere de tradiții și obiceiuri de iarnă, sub genericul „Tradiții și obiceiuri de iarnă”.

Activitatea a fost organizată și coordonată de părintele paroh Ionel Iscu Lăcătușu și s-a desfășurat cu sprijinul doamnei Diana Albu - meșter popular local și a doamnei preotese Adriana.

La această primă ediție a participat un număr de 45 de elevi, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, care s-au bucurat de un program comple, în care cusutul s-a împletit cu colindatul și evocarea tradițiilor specifice de iarnă din zonă, într-un cadru armonios.

Proiectul a avut ca scop  principal cunoașterea, păstrarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor românești și a fost îndeplinit cu brio printr-un atelier valoros susținut de meșterul popular Diana Albu, care le-a și explicat micilor participanți despre obiceiurile de iarnă specifice în zonă, despre materialele naturale din care se confecționa portul popular, despre tehnicile de cusut, dar și despre obiectele care se confecționează pentru a fi utilizate în cadrul obiceiurilor de iarnă.

La început, printr-un dialog cu participanții, s-au recapitulat obiceiurile care se regăsesc în Cernu și în împrejurimi, cei mici amintind despre mersul cu colindul, cu steaua, cu plugușorul, dar și despre jocul caprei, jocul ursului, sorcova și jocul măștilor.

De asemenea, li s-a vorbit despre materialele naturale din care se confecționează obiectele de uz casnic și elementele portului popular, dar mai ales despre hainele tradiționale care se îmbracă pe timpul iernii, ciorapi de lână, pantaloni, veste, sumane, copiii având ocazia să vadă mai multe modele de veste groase confecționate exact ca odinioară din fibre naturale. Acest moment a fost urmat de unul practic, fiecare dintre elevi reușind să coasă nasturi pe postav.

Desigur că nu au lipsit nici măștile tradiționale, cei mici continuând cu o provocare nouă, aceea de a confecționa modele de măști populare pe pânză de cânepă prin tehnica decupajului și lipitului, utilizând materiale naturale, precum lâna și blana.

Diana Albu, meșter popular,  a concluzionat la finalul atelierului: „Azi copiii ne-au demonstrat că iubesc tradițiile românești de iarnă și că le cunosc. Avem toată nădejdea că vor fi continuatori. Asta face parte din identitatea noastră, ADN-ul de român. Odată cu sărbătorile de iarnă asistăm la cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești. La sfârșit de an se țin obiceiuri și datini populare ce provin din trecut și continuă până astăzi. Cu acest prilej copiii din Parohia Cernu, au luat parte la un atelier care a avut ca scop dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor românești. S-au îndeletnicit cu meșteșugul cusutului, s-au cântat colinde și urături tradiționale. Tradițiile populare românești rămân tezaurul nostru de preț și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să păstreze vii în mintea copiilor și a oamenilor! Mulțumim doamnei Diana Albu promotoare a acestei activități. Felicităm din suflet copiii pentru participare, implicare și starea de frumos și bine care au creat-o!” a declarat părintele Ionel Iscu Lăcătușu.

(Prs. Anca Balaban)