La Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc joi, 28 noiembrie 2024, întâlnirea de lucru menită să aducă la cunoștință celor 40 de preoți invitați, demararea Concursului Național Catehetic propus de către Patriarhia Română pentru anul 2025, intitulat „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”. Evenimentul a fost prezidat de către părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Prezenți în cadrul acestui eveniment au fost și părintele Vlad-Gabriel Țuțurlan și domnul Răzvan-Constantin Popovici, inspectori eparhiali ai aceluiași sector.
În începutul întâlnirii, părintele protoiereu a făcut o incursiune în ceea ce a însemnat concursul catehetic al anului 2024, precum și ce a însemnat acesta în cifrele care mărturisesc despre reușita acestui deziderat. Astfel peste 1680 de tineri din 44 de parohii au beneficiat de activitățile acestui concurs, au sădit valori morale și creștine roditoare în sufletele lor și s-au apropiat de Hristos și Biserica Sa.
În continuare, părintele consilier Valentin Băltoi a transmis binecuvântarea ierarhului și a apreciat activitatea Protoieriei Bacău cu privire la derularea programelor catehetice, amintind aici de succesul proiectelor precum „100 de cateheze în Postul Mare” sau „100 de cateheze în Postul Crăciunului”. De asemenea, părintele consilier a vorbit celor prezenți despre necesitatea de a avea o activitate performantă, însoțită de dosarul care să întrunească toate condițiile de eligibilitate a acestui concurs.
În continuare, părintele protopop a prezentat tematica Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române, dar și a Anului Comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, dar și activitățile care se încadrează în specificul acestui an, precum și cele care se vor derula în cadrul concursului catehetic propus. Pentru o mai bună edificare a ceea ce înseamnă acest demers socio-cultural, a fost prezentat preoților documentul oficial al concursului.
La această întâlnire a fost prezentat și câștigătorul anului trecut al Concursului Catehetic, premiați la Patriarhia Română, Parohia „Buna Vestire”, reprezentată prin preotul paroh Iulian Mușat și preotul slujitor Marian Vătămănescu. Părintele Marian a împărtășit celor prezenți reușite, încercări, dar și provocări pe care le-a avut sau trecut în drumul spre succes, fiind astfel pentru toți colegii preoți atât un exemplu, cât și un ajutor în implementarea și derularea activităților
În continuare, părintele Vlad Țuțurlan, alături de domnul Răzvan Popovici au prezentat celor prezenți tehnica formării dosarului de concurs, modul de organizare al activităților, exemple de activități și norme metodologice. Cu acest prilej, domnul Răzvan a sugerat și particularizarea activităților prin a pune accentul și pe persoana Episcopului Melchisedec Ștefănescu, acesta fiind un promotor al autocefaliei Bisericii noastre.
Noul concurs vine în prelungirea Anului Omagial propus pentru 2025, astfel că temele fac referire la dimensniunea istorică a formării și ridicării Bisericii Ortodoxe Române ca Biserică de sine stătătoare, precum și la importanța duhovnicului în viața tinerilor. Concursul propune ca în fiecare an, diverse activități, ateliere, programe și proiecte care să sprijine activitățile din parohii și la final să arate o serie de rezultate cuantificabile la nivelul comunității.
În încheiere, preoții prezenți și-au manifestat dorința de a fi părtași și anul acesta în derularea acestui proiect, urmând ca în zilele viitoare le sediul Protopopiatului să fie trimis un document prin care parohia dornică de a participa la concurs va transmite acest lucru. Astfel, din luna ianuarie și până în martie, vor rezulta un număr minim de 8 activități care vor constitui participarea efectivă în cadrul acestui demers.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu