În Duminica a doua a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru”- Narcisa din Bacău, Protopopiatul Bacău.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța rugăciunii în anul comemorativ al sfinților isihaști și în mod deosebit în această duminică închinată Sfântului Grigorie Palama.
Mulțumim lui Dumnezeu că ne întâlnim în comuniune de rugăciune, cu atât mai mult cu cât anul acesta a fost desemnat de Sfântul Sinod ca fiind anul omagial al rugăciunii și comemorativ al sfinților isihaști, a căror viață s-a transformat în liturghie. Gândind la faptele și la scrierile lor, creștinul de astăzi este îndemnat să urmeze exemplul vieții lor, cu atât mai mult cu cât unul dintre ei, Sfântul Grigorie Palama-arhiepiscopul Constantinopolului, este cinstit în această duminică, a doua din Postul Mare. În scrierile sale, acest sfânt ne învață despre dulceața rugăciunii și despre modalitatea de a intra în comuniune cu Dumnezeu. De aceea, cel care va merge mai îndreptat la casa sa de la Liturghia de astăzi va putea mărturisi cât bine i-a făcut lui Dumnezeu.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre pacea care izvorăște din rugăciune și importanța ei în contextul politic internațional actual, amintind despre pacea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a oferit-o Sfinților Apostoli.
Suntem în perioada postului în care mulți dintre dumneavoastră vă osteniți duhovnicește, încercați să vă reconciliați unii cu alții, vă rugați pentru pacea lumii, iar părinții duhovnici vă stau la dispoziție. Fiind tulburarea născută de războiul din Ucraina în proximitatea țării noastre, este timpul să ne rugăm mai mult, după îndemnul Patriarhului Bisericii noastre, pentru pace. Pacea de care avem nevoie este cea care vine de la Hristos, căci pacea Lui nu seamănă cu cea pe care o dau oamenii. Pacea Lui este liniștea, isihia pe care au simțit-o sfinții pustiei, îndemnându-ne să facem din sufletele noastre o sihăstrie. În aceste timpuri tulburi, pricinuite de războaie și zvonuri de războaie, este important să rămânem împreună în pacea lui Hristos. Este important să rămânem verticali în Biserică și să comunicăm cu Cerul, iar cu ochii minții să trecem peste ceea ce este material, să trecem cu ochi de gând dincolo de linia imanentului în transcendentul divin acolo unde se deschid orizonturile, unde descoperim alte valori spirituale care ne hrănesc sufletele și dinamizează inima în a găsi din nou energia necreată, despre care vorbește sfântul pe care îl cinstim astăzi, și lăsând misterul să vorbească despre el însuși în noi. Doar cel care rămâne ancorat în rațiunea divină poate spune asemenea apostolului Pavel: „nu mai trăiesc eu, ci Hristos este Cel care trăiește în mine”.
La rândul său, părintele paroh Pleșcău Ioan, slujitor în această biserică de-a lungul a 27 de ani, a adus în atenția credincioșilor prezenți comemorarea sfinților isihaști și îndemnurile pe care aceștia le-au adresat creștinilor în lucrărilor lor, subliniind faptul că în această zi, după 2 ani de restricții impuse de legislația medicală în vigoare, credincioșii acestei biserici-reper în urbea băcăuană, au participat la Sfânta Liturghie în interiorul lăcașului de cult.
Totodată, părintele paroh a oferit credincioșilor prezenți în biserică în această duminică consacrată unuia dintre cei trei sfânți isihaști, 1000 de cărți de rugăciune apărute la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prezentând acestă carte și citind câteva rugăciuni din conținutul ei.
Este o bucurie pentru noi ca să avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cu atât mai mult cu cât după doi ani de restricții în care ne-am rugat în curtea bisericii, astăzi, am celebrat Sfânta Liturghie în lăuntrul acestui lăcaș de cult pe care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim l-a sfințit în anul 2003. Anul acesta este un timp în care vorbim în mod deosebit despre sfinții isihaști, despre Sfântul Simeon Noul Teolog, despre Sfântul Grigorie Palama și despre Sfântul Paisie de la Neamț, iar cartea de rugăciuni pe care o oferim astăzi credincioșilor este una deosebită deoarece pe lângă rugăciunile obișnuite, conține și rugăciuni adaptate nevoilor creștinului contemporan, deoarece Biserica are tradiția ei statornicită în canoane, dar este și dinamică, vie.
La final, părintele paroh, în numele credincioșilor, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim un buchet de flori ca semn al prețuirii, anticipând ziua de naștere a ierarhului, ce va fi serbată în data de 29 martie.