Vineri, 4 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în Parohia Bărcu Goșmani, Protopopiatul Roman, pentru a binecuvânta comunitatea credincioșilor în perioada de nevoință duhovnicească a săptămânii a V-a din Postul Mare. Pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor din această parohie a fost adusă spre închinare Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Trihirusa” de la Mănăstirea Neamț.
Evenimentul a început cu oficierea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți sub protia părintelui protosinghel Nectarie Eftimie, mare ecleziarh al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, la care au participat enoriașii Parohiei Bărcu Goșmani, dar și pelerini veniți din comunitățile învecinate.
Apoi, în fața icoanei Maicii Domnului „Trihirusa” de la Mănăstirea Neamț, adusă special pentru această zi în comunitatea de la Goșmani de o delegație a oazei de spiritualitate nemțene, a fost oficiată slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Înaltpreasfinția Sa a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre faptul că unitatea într-o comunitate a credincioșilor este dată de prezența harului Duhului Sfânt. Totodată, pentru păstrarea comuniunii între membrii unei comunități ecleziastice, este nevoie ca fiecare dintre aceștia să caute lumina și frumosul din sufletul celuilalt, precum și chipul nemuritor al lui Dumnezeu:
„O comunitate se leagă printr-un ciment care este harul Duhului Sfânt, Cel care face liantul între noi, pentru că noi suntem preoție împărătească, neam sfânt și mădulare în parte ale bisericii vii, făcând parte din Trupul Domnului Iisus Hristos. În această perioadă de post de obicei vă pregătiți pentru Spovedanie și Împărtășanie, pentru a vă pomeni morții. Satul este o comunitate, și într-o comunitate se trăiește după legi organic constituite, nescrise. Și acelea au o mare valoare pentru faptul că unitatea corpului comun este dată de Duhul Sfânt, iar fiecare se consideră o persoană de comuniune și de comunicare cu celălalt. Să căutăm în această perioadă ceea ce este bun în celălalt, și nu ceea ce este rău, pentru că el poartă în sine icoana hristică pe care a sădit-o Dumnezeu dintru început. Aceea nu se strică și nu se schimbă niciodată. Ea se poate murdări însă. De exemplu, dacă în fața acestei icoane dacă veți ține o candelă sau lumânări aprinse, negura timpului se va așeza pe chipul icoanei și atunci nu vom mai vedea chipul ei la fel de luminat. De aceea, să căutăm în celălalt chipul lui Dumnezeu. Din cauza fărădelegilor chipul lui Dumnezeu se mai întunecă și de aceea îl căutăm pe preot. Iar preotul trebuie să caute acel chip care uneori se murdărește. Dumnezeu știe cel mai bine cine suntem noi și ne-a învățat cum să luptăm împotriva răului pentru a-l îndepărta. Să nu lăsați răul să vină printre voi! Să încercăm să vedem dincolo de aparențe, chipul lui Dumnezeu din aproapele nostru”.
La finalul evenimentului, preotul paroh Radu Botezatu a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preoților slujitori și credincioșilor prezenți, subliniind faptul că prezența Ierarhului la Goșmani este un prilej de bucurie și o anticipare a celei mai mari sărbători din Ortodoxie: „Pentru comunitatea noastră de la Goșmani am putea spune că Sărbătoarea Paștilor a venit și nu este bucurie mai mare decât atunci când Întâistătătorul eparhiei noastre se află în mijlocul nostru”.
***
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamţ este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779 -1794. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.