Astăzi, 26 mai, cu prilejul inaugurării Bibliotecii „George Radu Melidon”, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a acestui spațiu cultural romașcan.
Astăzi, 26 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților județene și locale și a iubitorilor de cultură romașcani, a săvârșit slujba de sfințire a Bibliotecii „George Radu Melidon” din Roman.
Astfel, după întâmpinarea cu pâine și sare a ierarhului de către un grup de copii însoțiți de cadre didactice, a avut loc inaugurarea Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon”, obiectiv important pentru comunitatea locală, pentru istoria locului și pentru viața culturală a acestui spațiu moldav, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și oficialitățile centrale și locale prezente.
După săvârșirea slujbei de sfințire a bibliotecii de căte Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, însoțit de soborul preoților și diaconilor, au urmat alocuțiunile invitaților la acest eveniment. Mai întâi a vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care, în cuvântul său, a subliniat valoarea simbolică a acestui eveniment în contextul istoriei acestor locuri:
„Prin reînnoirea acestei instituții romașcane se reînnoiesc și sufletele noastre și avem conștiința că ne-am făcut datoria față de înaintași, față de valorile noastre naționale spirituale prin care ne-am definit identitatea în contextul zbuciumat al istoriei noastre naționale, a neamului românesc care a fost răstignit de mai multe ori în istorie și care tot de atâtea ori a înviat. Romanul a fost un oraș multicultural deoarece multe spiritulități au trecut prin această zonă și fiecare și-a lăsat amprenta sa care încă se mai vede prin vestigiile care au rămas mărturie peste timp. Biblioteca este o mărturie care există în fiecare din noi, dar biblioteca din noi se mărește când venim la aceste biblioteci unde ne împărtășim din scrisul și experiența înaintașilor sau contemporanilor noștri”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În cuvântul său, ierarhul a subliniat faptul că nu existența în sine a unei biblioteci ne face mai cultivați, ci studiul propriu zis. Apoi, referindu-se la perioada de timp contemporană în care informația este asimilată prin intermediul internetului, ierarhul și-a exprimat dorința ca tinerii romașcani să redescopere valoarea cărții și a studiului în spațiul sacru al bibliotecii și speranța ca Romanul să rămână un oraș al interculturalității, al păcii, al concordiei, iar cei ce vor trece pragul acestei instituții, gustând din operele marilor scriitori, să devină mai buni, mai înțeleți, mai luminați. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a oferit bibliotecii câteva exemplare din volumele editate în ultimii doi ani la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Apoi, au urmat la cuvânt reprezentanți ai autorităților centrale și locale, între care amintim pe domnul Dan Manoliu, Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, doamna profesor Violeta Lăcătușu, din partea Uniunii Scriitorilor Români-filiala Iași, domnul profesor Alexandru Ionescu, fost director al bibliotecii municipale, doamna profesor Maria Vartolaș, fost director al bibliotecii, doamna procuror Mariana Furduescu, fost director al bibliotecii, doamna Cristina Panaite, directorul actual al bibliotecii, reprezentanți ai societății civile, iar la final a vorbit domnul Dan Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Pe rând, toți vorbitorii au subliniat importanța restaurării acestui edificiu pentru romașcani și greutățile întâmpinate de municipalitate în finalizarea acestui proiect de suflet ce va fi lăsat moștenire generațiilor următoare de cititori, etapele și transformările, precum și destinațiile pe care acest monument le-a avut de-a lungul timpului și, de asemenea, au fost rememorate momentele sublime în care personalități de marcă ale culturii românești, între care amintim pe George Enescu sau frații Teodoreanu, au poposit în acest spațiu cultural.
În partea a doua a manifestării s-a dat citire Hrisovului de inaugurare a bibliotecii, apoi oficialitățile prezente și-au trecut numele în Hrisov și în Cartea de Onoare a acestei instituții, apoi s-au deplasat în curtea interioră a bibliotecii, acolo unde au dezvelit bustul fondatorului acestui spațiu spiritual, George Radu Melidon și au ascultat concertul oferit de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
(Pr. Valentin Băltoi)