Marți, 22 iulie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, situată într-un cadru de reculegere și binecuvântare, s-a prăznuit cu bucurie și solemnitate hramul închinat Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, ocrotitoarea paraclisului din incinta acestui așezământ monahal, supranumit Meteora Bacăului. La eveniment au participat cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Teofil Trotușanul, preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Eparhie, preacucernicul părinte Eugen Ciuche, protopop al Protopopiatului Bacău, preacuvioși și preacucernici părinți, preacuvioase maici, oficialități centrale și locale, precum și numeroși pelerini.
Evenimentul a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Preasfințitul Părinte Teofil Trotușanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a obștii monahale a Metocului Chiriarhal, dar și a pelerinilor care au urcat treptele Meteorei Bacăului pentru împreună rugăciune și binecuvântare, la acest moment de har.
În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, Preasfințitul Părinte Teofil Trotușanul a evidențiat rolul pilduitor al Sfintei Maria Magdalena în istoria mântuirii, numind-o „chip al pocăinței curate și model de urmare a lui Hristos”. Ierarhul a subliniat că această mare sfântă, deși a trecut prin întunericul păcatului, a devenit după întâlnirea cu Hristos Domnul una dintre femeile mironosițe, fiind prima care L-a văzut după Înviere și cea care a vestit Învierea Sa din morți înaintea oamenilor, curajul mărturisirii și credința sa profundă aducându-i supranumele de apostol al Apostolilor.
De asemenea, Preasfinția Sa a explicat motivul pentru care Sfânta Biserică a numit-o pe Sfânta Maria Magdalena ca fiind întocmai cu Apostolii. Acest supranume l-a primit pentru faptul că a fost martoră la cuvintele rostite de Mântuitorul și la minunile săvârșite de El, dar și pentru că a fost trimisă să vestească Apostolilor Învierea:
„Oare de ce i s-a spus Mariei Magdalena cea întocmai cu Apostolii? În primul rând Apostolii au avut privilegiul și harul de a fi chemați de Hristos să propovăduiască credința și datorită propovăduirii lor, Evanghelia s-a răspândit în toată lumea și a ajuns chiar și la noi, prin Sfântul Apostol Andrei, care a ajuns la gurile Dunării și a botezat pe străbunii noștri, dacii, care viețuiau aici. Maria Magdalena, după ce a fost vindecată de Mântuitorul Hristos, L-a urmat și s-a învrednicit să fie martoră la multe minuni pe care Domnul le-a făcut și a ascultat cuvântul Lui. [...] Ea a primit de la Domnul Cel înviat o misiune: a trimis-o ca să vestească Apostolilor că El a înviat: „Du-te și vestește lui Petru și fraților Mei că am înviat și mă voi arăta lor. Să meargă în Galileia”. Așadar, Maria Magdalena a auzit această poruncă, încărcată fiind cu bucuria și harul Învierii, a alergat de acolo și a vestit Apostolilor, care erau încuiați de frica iudeilor, ne spune Evanghelia, și acolo, găsind pe Apostoli, le-a vestit că a înviat Domnul. [...] Deci marea misiune pe care Maria Magdalena a primit-o direct de la Mântuitorul Hristos a fost să propovăduiască Apostolilor Învierea. Niciunul dintre Apostoli nu s-a învrednicit să fie martor sau măcar să i se încredințeze această misiune de a propovădui Învierea. S-a dat unei femei smerite, unei femei mironosițe. De aceea ea a primit această cinstire din partea Bisericii, care a numit-o întocmai cu Apostolii. Ba chiar misiunea ei a fost foarte importantă pentru că și pe Apostoli i-a încurajat și le-a descoperit faptul că Iisus a înviat”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Teofil Trotușanul i-a îndemnat pe credincioși să fie mărturisitori ai Învierii fără a avea frică de vreo constrângere sau fără a se lăsa descurajați de necredința celor care sunt ostili lui Dumnezeu, urmând modelul Sfintei Maria Magdalena, căreia bucuria de a-L vedea pe Hristos Înviat i-a făcut numele nemuritor în conștiința creștină de-a lungul veacurilor:
„Mesajul lui Iisus Cel Înviat către Maria Magdalena: nu vă temeți! și mai ales mesajul Învierii, este mereu actual. Avem nevoie de acest mesaj, avem nevoie de exemplul și de rugăciunile acestei sfinte întocmai cu Apostolii, pe care să încercăm și noi să le urmăm. Așa cum ea a urmat Domnului și I-a ascultat cuvintele, și noi să încercăm să ascultăm cuvintele lui Iisus, să nu ne temem atunci când vedem că unii sau alții se leapădă de Domnul sau chiar Îl răstignesc, chiar Îl hulesc, așa cum a asistat Maria Magdalena la hulele și la batjocurile adresate Mântuitorului Iisus, când era pe Golgota. Pentru că finalul este cel care încununează totul. Întâlnirea din dimineața învierii cu Mântuitorul Iisus Cel înviat și binecuvântarea de a fi apostol al Învierii, a făcut ca toate să se șteargă, toate să se uite. Bucuria și puterea și lumina acelei dimineți a Învierii a făcut-o pe Sfânta Maria Magdalena să ajungă până peste veacuri, până la noi cei de astăzi, cu acest mesaj pascal: să nu ne temem și să credem că Iisus a înviat!”
În finalul cuvântului său, Preasfinția Sa a îndemnat pe creștini să vestească pe Hristos în familiile lor, deoarece această poruncă și misiune nu reprezintă exclusiv lucrarea slujitorilor consacrați, ci este vocația tuturor celor care poartă în ființa lor, prin Taina Botezului, numele de creștin:
„Să fim cu toții apostoli, adică propovăduitori ai cuvântului Evangheliei. Oriunde ne aflăm, nu doar preoții care slujim în Altar cele sfinte în biserică, căci dumneavoastră sunteți botezați, ați primit prin Botez chemarea de a fi apostoli ai lui Iisus. Și în casele dumneavoastră trebuie să se propovăduiască Evanghelia, prin cuvânt și prin faptă. Aveți copii, aveți nepoți, fiecărui suflet căruia îi vestim Învierea, pe care îl ajutăm, pentru care ne rugăm este un suflet al lui Dumnezeu și câștigat fiind înapoi, noi ne socotim și primim plată de apostoli, pentru că apostolii au fost aleși de Dumnezeu, deși în lume au întâmpinat și necazuri”.
După oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul unei rânduieli speciale, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit distincții clericale și onorifice unor preoți slujitori și preacuvioaselor monahii din obștea monahală de la Valea Budului, ca semn de apreciere pentru lucrarea lor duhovnicească și misionară.
Astfel, preoții slujitori Andrei Căliman și Vasile Poenaru au fost hirotesiți în treapta de iconom stavrofor, primind astfel dreptul de a purta crucea pectorală, ca recunoaștere a activității pastorale și a slujirii misionare în cadrul acestui sfânt lăcaș.
În semn de prețuire pentru activitatea administrativă, duhovnicească și misionară, maica stareță, stavrofora Magdalena Budeanu, a primit din partea Înaltpreasfinției Sale Crucea „Sf. Cuvioasă Parascheva”, una dintre distincțiile oferite în eparhie monahiilor cu activitate rodnică în mănăstire. Totodată, maicile Filofteia, Serafima, Maria și Tecla au primit din partea Chiriarhului distincții de vrednicie, ca răsplată pentru dăruirea lor în viața de obște, în slujire și în ascultările încredințate.
În cadrul acestui moment solemn, maica stareță a oferit icoane domnului Ioan Gheorgheș, primarul comunei Mărgineni, județul Bacău, domnului doctor Adrian Cotârleț, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, precum și doamnei Lăcrămioara Mocanu, președintele Școlii Postliceale Sanitare „Sanity”, pentru implicarea în activitatea social-filantropică și medicală desfășurată în cadrul proiectelor inițiate de obștea de la Valea Budului.
Întreaga zi s-a desfășurat în duh de rugăciune, recunoștință și comuniune, fiind încununată de participarea a numeroși pelerini veniți din împrejurimi, care au dorit să guste din bucuria duhovnicească a comuniunii liturgice, alături de obștea monahală, în această zi de aleasă sărbătoare.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Diaconia.