Preotul capelan Florin Smarandi, de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, capelan coordonator al preoților de penitenciare din Romania, a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Conferința Europeană cu privire la fenomenul radicalizării în societatea europeană și în penitenciarele din Europa.
In perioada 30 mai - 1 iunie 2016, la Strasbourg, a avut loc Conferința Europeană cu privire la fenomenul radicalizării în societatea europeană și în penitenciarele din Europa și întâlnirea europeană a capelanilor de închisori. Delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentând și Administrația Națională a Penitenciarelor din România, a fost părintele Florin Smarandi, preot capelan la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, capelan coordonator al preoților de penitenciare din Romania.
La conferință au fost prezenți capelani generali inspectori și delegați reprezentativi ai Bisericilor care activează în mediul penitenciar din: Austria, Belgia, Anglia și Țara Galilor, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Bulgaria, Slovenia, Spania, Turcia și Ucraina. Demn de menționat este că, din partea Bisericii Ruse, a fost prezent Episcopul Irinarh de Krasnoiarsk, președintele Departamentului pentru preoții de închisori din cadrul Patriarhiei Moscovei. Totodată, din partea Bisericii Ortodoxe Române a mai fost prezent, din Strasbourg, și preotul Vasile Iorgulescu.
La dezbateri au participat și specialiști în domeniu, ambasadori, reprezentanți ai misiunilor diplomatice aflate în misiune la Strasbourg, judecători, experți, președinți ai diverselor organisme și organizații internaționale care abordează misiunea în penitenciare și problema radicalizării în societatea europeană contemporană și în închisori, mai ales acum, prin presiunea dată de valul de imigranți, refugiați și azilanți ce ajung în Europa.
”Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim am participat la activitățile care au avut loc de-a lungul a trei zile, la Centrul Cultural ”Saint Thomas” și la sediul Consiliului Europei, Palatul Europei din Strasbourg. Prima zi, cu activități desfășurate la Centrul Cultural ”Saint Thomas”, a cuprins prezentări ale domnilor Duarte da Cuhna, Secretar General CCEE, Marco Rudelli, observator permanent la Consiliul Europei și Brian Gowans, președinte al ICCPC. O amplă prezentare cu privire la deținuți și raportarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost făcută de judecatorul Vincent de Gaetano, urmată de o dezbatere cu intervenții din sală. Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar ”Dustur” al regizorului Marco Santarelli”, a declarat preotul Florin Smarandi.
Ziua a doua a avut ca locație de desfășurare a sesiunilor de lucru Consiliul Europei, mai precis Palatul Europei. ”Deschiderea a fost făcută cu alocuțiunea Secretarului General al Consiliului Europei, domnul Thorbjorn Jagland, care a arătat importanța dialogului și comunicării în spațiul european, în această perioadă în care radicalizarea, violența și extremismul își fac tot mai mult prezența, aducând presiune și nesiguranță în societate. Sesiunea propriu-zisă a debutat cu prezentarea doamnei dr. Elaine Pressman, din partea Centrului Internațional pentru Contraterorism de la Haga, care a prezentat tema fenomenului radicalizării în penitenciare, aducând indicii și soluții de lucru în acest mediu de recrutare pentru cei ce ajung să aleagă extremismul, sub diversele sale forme. Au urmat apoi dezbateri cu privire la perspectiva capelanilor de închisori despre problemele din interior, despre prevenția asupra torturii și liniile directoare pe care Consiliul Europei la are în vedere din perspectiva radicalizării din penitenciare. De asemenea, au fost realizate mese rotunde cu discuții și prezentare de bune practici din penitenciare”, a mai precizat preotul Smarandi.
În ultima zi au avut loc prezentări și reflecții privind spiritualitatea capelanilor de închisoare, fiind realizate lucruri concrete: un ghid de lucru și o declarație comună cu privire la abordarea acestor probleme la nivel european, nu confesional, ci strict profesional.
(Pr. Constantin GHERASIM)