Preasfințitul Teofil Trotușanul, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – profil biografic

Miercuri, 2 iulie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Preasfințitul Teofil Trotușanul s-a născut la 16 ianuarie 1979 în municipiul Hunedoara, fiind primul dintre cei șase copii ai familiei preotului Viorel și ai preotesei Fivia Anăstăsoaie.

Copilăria și primii ani de școală i-a petrecut în localitatea Goiasa, județul Bacău, unde a urmat studiile primare și gimnaziale între anii 1985–1993. A continuat, apoi, formarea la Liceul Teoretic din Comănești, specializarea Matematică-Fizică, pe care a absolvit-o în 1997.

În același an a fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, pe care a finalizat-o în 2001. A urmat apoi studiile de masterat în Teologie Pastorală și Viață Liturgică în cadrul aceleiași instituții.

A pășit pe calea monahală în anul 2000, când a intrat ca frate în obștea Mănăstirii Radu Vodă din București. La 29 august 2001 a fost tuns în monahism, primind numele Teofil, iar în zilele de 9 și 10 octombrie ale aceluiași an a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, în cadrul aceleiași mănăstiri, de către Înaltpreasfințitul Varsanufie, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist.

Începând cu 2003, părintele Teofil a primit mai multe ascultări, între care cea de profesor de Liturgică la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și cea de preot slujitor la Catedrala Patriarhală, unde, pe 25 aprilie 2004, a fost hirotesit protosinghel.

La 1 octombrie 2005 a fost numit Exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, slujire pe care a împlinit-o până în decembrie 2014.

În paralel, din 16 octombrie 2007, a primit ascultarea de stareț al Schitului Darvari din București. Aici a coordonat ample lucrări de restaurare și renovare: extinderea corpurilor de chilii, restaurarea picturii și a catapetesmei bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Înnoirile au fost binecuvântate de Patriarhul Daniel în data de 8 noiembrie 2011.

În 2011 a obținut titlul de doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, susținând teza cu titlul „Sfântul și Marele Mir în Biserica Ortodoxă Română – Rânduiala pregătirii, semnificația teologică a materiei și efectele sacramentale ale ungerii cu Marele Mir”, sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

În perioada aprilie-decembrie 2014, părintele Teofil a îndeplinit și ascultarea de Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București.

De-a lungul timpului, a publicat articole și studii teologice în reviste de specialitate și a participat la realizarea unor albume audio cu cântări bisericești, precum: Liturghia Darurilor, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Acatistul Sfântului Vasile cel Mare și altele.

Începând cu luna ianuarie a anului 2015 și până în iulie 2025, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, prin decizia Preafericitului Părinte Daniel,  Patriarhul României, a avut ascultarea de Superior al Aşezămintelor Româneşti din Ţara Sfântă.

Miercuri, 2 iulie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Doxologia.ro