Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a ajuns în Bucovina. Vizita Preafericirii Sale este prilejuită de proclamarea canonizării sfinţilor putneni. Delegaţia oficială a Patriarhiei Române, condusă de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, a fost întâmpinată astăzi pe aeroportul Ştefan cel Mare din Suceava, în jurul orei 12:00.
IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, au fost prezenţi pe aeroportul sucevean pentru a ura bun venit Patriarhului României.
În jurul orei 14:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns la Mănăstirea Putna. Preafericirea Sa a fost primit de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de care s-a aflat obştea mănăstirii condusă de părintele stareţ Melchisedec Velnic, dar şi numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în costume populare.
După slujba de Te Deum, Chiriarhului Sucevei şi Rădăuţilor a mulţumit Preafericirii Sale pentru prezenţa Sa la acest eveniment important din inima Bucovinei.
Să vă binecuvinteze Dumnezeu cu sănătate, să vă întărească în slujirea pe care o închinaţi poporului şi Bisericii noastre pentru păstrarea unităţii în Duh, în simţire şi în faptele cele bune. Vă mulţumim!
În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit pentru frumoasa primire şi a evidenţiat importanţa aşezământului monahal în cadrul istoriei spiritualităţii româneşti. Patriarhul Daniel a numit Mănăstirea Putna o şcoală pentru simţămintele româneşti.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns în această sfântă şi mare mănăstire, care este o şcoală pentru unitatea neamului nostru şi o şcoală a evlaviei şi a culturii noastre ortodoxe, a evidenţiat Patriarhul României.
Aici, în frumoasa Bucovină, în mod aproape unic se întrece frumuseţea naturii cu cea a culturii, a spus Preafericirea Sa.
Nu degeaba călugării au ales pentru a folosi ca vetre de mănăstiri cele mai frumoase locuri din natură, din creaţie. Atât de mare a fost bucuria monahilor de a răspunde la frumuseţea exterioară a naturii cu frumuseţea interioară a făpturii omului înduhovnicit încât şi sfinţii au ieşit dincolo de zidurile exterioare ca Liturghia din Biserică să se continue în natură, în creaţie.
Astăzi, în jurul orei 18:00, va avea loc pomenirea Mitropolitului Iacob Putneanul și a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan (Ultimul parastas); Slujba va fi oficiată în Paraclisul Sfinții Apostoli Petru și Pavel (ctitorie a Sfântului Ierarh Iacob). În jurul orei 19.00 va avea loc vizitarea Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor putneni: Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, şi Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan va avea loc mâine, după Sfânta Liturghie.
Trecerea în rândul sfinților a celor patru personalități reprezentative ale vieții bisericeşti românești din secolul al XVIII-lea a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în perioada 6-7 iunie 2016.
Sursa: BASILICA.RO