Pr. Conf. Dr. Constantin Jinga a conferențiat la Moinești

La Moinești a avut loc ultima dintre cele patru conferințe post pascale organizate sub genericul „Roadele Învierii Domnului și simțirea lui Dumnezeu prin rugăciune” la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae”.

Luni, 6 iunie 2022, începând cu ora 18.00, la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești, Pr. Conf. Dr. Constantin Jinga, responsabilul Colectivului de Teologie din cadrul Departamentului de Studii Românești din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest Timişoara, a susținut conferința „Darul de a-L cunoaște pe Domnul în aproapele nostru".

După rugăciunea de început, părintele moderator Daniel Enea a urat bun venit părintelui conferențiar Constantin Jinga, și a făcut o scurta biografie a invitatului serii pentru cei prezenți.

Pentru a ne introduce în atmosfera serii, pentru această întâlnire părintele profesor Daniel Enea a ales și a citit câteva versuri din poemul „Prezența întru absența”, ce face parte din volumul „Poeme-meditatii lirice la duminici și sărbători”, ce poartă semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Părintele conf. dr. Constantin Jinga și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul moineștenilor la invitația părintelui Daniel, și a mulțumit celor doi ierarhi, Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și  Mitropolitul Banatului, și Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântările arhierești și înlesnirea acestei întruniri.

Plecând de la perioada în care ne aflăm, „perioada aceasta binecuvântată între Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt”, părintele conferențiar a expus faptul că „acest interval de timp pe care îl parcurgem ar trebui să ne deschidă mintea și să ne trezească la realitatea duhovnicească în care să putem să observăm felul cum Dumnezeu lucrează în viața noastră.”

Pe de altă parte, părintele profesor Constantin Jinga expunând exemplul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul de care s-a îngrijit Dumnezeu prin corbii care-l hrăneau,  ne-a arătat că „Îl putem descoperi pe Dumnezeu care poartă de grijă de fiecare dintre noi, doar fiind oameni ai Lui Dumnezeu, și astfel dacă reușim să-L recunoaștem pe Dumnezeu în aproapele nostru, reușim să ne dăm seama de cât de mare este iubirea lui Dumnezeu pentru noi, pentru că recunoscându-L pe Dumnezeu în aproapele nostru ne dăm seama de fapt de purtarea de grijă a Lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi în parte, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni. Rețeta recunoașterii Lui Dumnezeu este în primul rând să căutăm să ne cercetăm pe noi înșine, apoi să facem în așa fel ca relația noastră cu Dumnezeu să fie una vie, să comunicăm cu El și să căutăm să-L cunoaștem și să ne străduim să-L înțelegem. Iar atunci când reușim să-L recunoaștem pe Dumnezeu în aproapele nostru, aproapele ne devine viața noastră. Și lucrarea Lui Dumnezeu în aproapele o recunoaștem atunci când îi percepem pe cei de aproape ca niște trimiși ai Lui Dumnezeu.”

Înainte de  partea a doua a serii, în care părintele conferențiar a răspuns întrebărilor venite din partea auditoriului, pentru că ne aflăm în continuarea sărbătorii Înălțării Domnului, zi în care ne-am omagiat eroii neamului, Corul Resurrectio al Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Moinești, dirijat de doamna prof. Gabriela Biea, a prezentat un moment artistic de cântece patriotice.

În final, moderatorul întâlnirii, pr. Daniel Enea, a mulțumit părintelui profesor pentru prezență și experiența oferită, și a oferit în dar invitatului serii din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim câteva volume de cărți, apărute la editura Filocalia a Arhipiscopiei Romanului și Bacăului, și care îl au ca autor pe Înaltpreasfințitul.

*Conferințele postpascale organizate la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Siond al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban