Patru reviste de spiritualitate în arealul catehetic oneștean

Cuvântul scris scrutează vremurile, devenind în timp matca amintirilor neșterse din care își vor afla generațiile viitoare surse de inspirație. Preocupările literare ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim au irumpt în arealul catehetic oneștean și prin apariția periodică, în ultimii ani, a patru reviste de spiritualitate acoperind protopopiatul pe întinderea lui canonic-administrativă. Este vorba despre revista „Împreună Slujitori”, editată de parohiile din două orașe-stațiuni ale Văii Trotușului, Târgu Ocna și Slănic Moldova, despre revistele „Sarea pământului” și „Izvorul numărul Unu” , dar și despre revista „Potirul Viișoarei” ce este editată de Parohia Viișoara.

Număr omagial, revista „Împreună Slujitori” pe anul 2018 reflectă Anul Centenar sub condeiele preoților și ale altor scriitori oneșteni, adevărată incursiune prin vetrele de foc ale lui 1918, anul de apogeu al împlinirilor unui neam care a avut nădejde că soarta lui este în atenția lui Dumnezeu.

Trimestrialul „Sarea pământului”, intrat în tradiția orașului Târgu Ocna de 14 ani, își poartă cititorii, cu ultimul număr, 57 (ianuarie-martie 2019), în istoria locurilor de basm ale stațiunii, dar și în cele ale istoriei militare, învățându-ne ce înseamnă a-ți trăda Țara și alte informații oferite de preoții, profesorii și oamenii de suflet și de cultură ai stațiunii Târgu Ocna și de pretutindeni.

Anuarul „Izvorul numărul Unu”, al Parohiei „Sfântul Ilie” din stațiunea Slănic Moldova actualizează filele îngălbenite ale istoriei zonei de sub Nemira, împletindu-le cu izvoarele înțelepciunii spirituale ce țâșnesc din pana scriitorilor consacrați ai publicației.

Anuarul „Potirul Viișoarei”, în anul omagial al satului românesc, poate fi socotit ca o oglindă a unei parohii sătești ce-și înveșnicește activitățile spiritual-gospodărești în file tipărite și oferite fiecărei familii ca un mărgăritar pentru vremuri tulburi.

Apărute cu binecuvântarea Părintelui nostru Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, doritorii pot să le urmărească digital pe www.potirulviisoarei.ro.

(pr. Petru Roncea)