În contextul Zilelor Parohiei ,,Sfinții Voievozi”, în perioada 4-6 noiembrie 2017, în Biserica Albă din Roman a avut loc prima ediție a concursului școlar „Șahul-exercițiul gândirii strategice”, la care au participat elevi pasionați de acest sport nobil, care își petrec cu folos timpul liber la atelierele creative gândite de conducerea Clubului Copiilor Roman și prevăzute în programa școlară specifică acestei instituții, dar și întâlnirea tinerilor din ATOR, filiala Roman, la împlinirea unui an de la constituirea asociației.
Concursul desfășurat astăzi, 06 noiembrie, face parte din programul cultural-religios dedicat sărbătorii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii copiilor și hramul Bisericii Albe, organizat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
La eveniment au participat domnul Ilie Boloca, directorul Clubului Copiilor din Roman, domnul profesor Vieru Florinel, 22 de tineri cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, care au fost însoțiți de părinți lor, și preoții bisericii organizatoare.
După consumarea etapelor concursului care a durat trei ore, tinerii au fost premiați cu jucării și diplome, fiind încurajați să persevereze pentru a pătrunde în tainele acestui sport al minții.
Acest concurs este rodul unui parteneriat încheiat între Parohia „Sfinții Voievozi” Roman și Clubul Copiilor Roman și se dorește a fi o colaborare pe termen lung între cele două instituții. Premiile acordate elevilor câștigători au fost oferite de parohie grație sprijinului acordat de Firma VarunaS Timișoara, reprezentată de Dl. Mihai – Gabriel Marin de la magazinul din Iași, o instituție care a sprijinit în numeroase rânduri inițiativele de acest fel ale Parohiei „Sfinții Voievozi”.
,,Motivația organizării unui astfel de concurs se dorește a fi încercarea de a așeza față în față pe tinerii care în contemporaneitate sunt atrași din ce în ce mai mult în a-și petrece timpul liber în spațiul virtual. Deși pasionații de șah au posibilitatea de a practica acest sport disputând partide cu un adversar virtual sau cu un program virtual, bucuria participării la o competiție este cu atât mai mare cu cât pot împărtăși păreri și pasiuni comune în relație reală, interpersonală. Biserica nu este doar un spațiu al rugăciunii, ci și al educației, așadar un astfel de concurs este binevoit și ne simțim onorați că am putut organiza această întâlnire", a subliniat părintele paroh Valentin Băltoi.
O altă frumoasă activitate recreativă și educativă s-a derulat în ziua de 4 noiembrie, când biserica parohială din Roman a fost gazdă primitoare pentru tinerii din ATOR care au serbat un an de la constituire. Alături de membrii din Roman ai acestei asociații au fost prezenți și tineri din Pașcani, Vaslui și Târgu Frumos, care s-au integrat atmosferei de sărbătoare și au participat la atelierele prevăzute în program pentru această zi.
Încă de la primele ore ale zilei de duminică biserica a răsunat de vocile entuziaste ale ATOR-enilor care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, apoi au fost respectate punctual toate obiectivele lucrative pentru această zi. Nu au lipsit atelierul de teatru, vânătoarea de comori pe tema sărbătorii Sfinților Arhangheli, discuțiile pe diferite teme de actualitate. Totodată, fiind moment aniversar, tinerii romașcani au realizat un tur retrospectiv al activităților cultural-filantropice pe care le-au realizat în timpul acestui prim an și și-au propus să împlinească momente frumoase și în perioada următoare.
După masa de prânz, tinerii s-au adunat în rugăciune cântând Paraclisul Maicii Domnului și au rememorat momentele frumoase petrecute anul acesta la începutul lunii septembrie, la Iași, cu prilejul întâlnirii celor 6000 de tineri în cadrul ITO. La final, au fost împărțite Diplome de participare tuturor ator-enilor din partea parohiei.
(pr. Daniel Marari)