Păstrând tradiţia anilor precedenţi, preoţii Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, Pr. paroh Aurel Cîrlan, împreună cu preoţii slujitori Mihai-Flavius Balaban şi Marian Gliga, au venit în întâmpinarea celor care caută calea spre desăvârșire, pregătindu-i pe credincioşi pentru Triod, care nu este o simplă carte folosită la strană, ci o perioadă de sfințire a vieții sau un îndrumar pentru suflet.
Prin intermediul sectorului de colportaj „Sf. Dionisie Exiguul” al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a fost adus şi prezentat volumul de meditații scrise de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu titlul „Zece trepte ale pocăinței. Meditații la perioada Triodului”. Această carte apărută în anul 2015 – Colecția catehetica a Editurii „Filocalia” – cuprinde articole mai scurte sau mai ample pornind de la pericopele evanghelice citite în biserici în perioada premergătoare Învierii Domnului.
„Cititorul este invitat să descopere înțelesuri, să se descopere pe sine, alături de vameș și fariseu, de fiul risipitor care caută iertarea, înaintea Înfricoșătoarei Judecăți, devenid mărturisitor al dreptei credințe, căutând liniștea alături de Sfântul Grigorie Palama și meditând la simbolistica Sfintei Cruci. Urmărind aflarea virtuții împreună cu Sfântul Ioan Scărarul și asumându-și efortul ascetic al Sfintei Maria Egipteanca, cititorul se apropie de Săptămâna Patimilor, participând la învierea lui Lazăr, cu nădejdea în învierea cea de obște. Astfel, toți cititorii devin, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună-călători spre Înviere, descoperind în ultimul capitol importanța și semnificațiile postului”.
Această lucrare se constituie atât într-un instrument util în lucrarea omiletică a preotului, cât și într-o invitație la lectură pentru toți cei aflați în căutarea întâlnirii cu Dumnezeu. Ea poate fi achiziționată de la pangarele bisericilor și de la librăriile de carte religioasă de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
***
Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic, începând cu Duminica Vameşului şi a Fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paştilor) şi încheindu-se la Duminica Învierii Domnului. Perioada Triodului este un adevărat ghid duhovnicesc de înălţare a omului din păcat, oferindu-i acestuia pe tot parcursul Postului Mare povățuirea necesară pentru a ajunge la bucuria Învierii.
(Pr. B.M.F.)