Ministerul Muncii și Justiției Sociale a organizat concursul „100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România” dedicat furnizorilor publici și privați de servicii sociale din România, în contextul anului aniversar al Centenarului Marii Uniri.
Părintele Ilarion Mâță, paroh al Parohiei ortodoxe Hârja, com. Oituz, Protopopiatul Onești, aflată între furnizorii de servicii sociale care au fost desemnați câștigători, a participat astăzi, 13 decembrie 2018, la festivitatea de premiere organizată la București.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) a organizat, în perioada 6 noiembrie – 13 decembrie 2018, un concurs dedicat furnizorilor publici și privați de servicii sociale din România, în contextul anului aniversar al Centenarului Marii Uniri din 1918. Concursul ”100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România” s-a adresat furnizorilor de servicii sociale care oferă modele de bună practică inspirate din lucrul direct cu beneficiarii, într-un context social plin de provocări. Comisia de jurizare a concursului de identificare a unor modele de bune practici în servicii sociale din România a fost alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale și ai instituțiilor subordonate, respectiv: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, precum și un reprezentant al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România. La finalizarea concursului au fost centralizate Fișele de prezentare ale serviciilor sociale declarate câștigătoare, care vor fi publicate în cadrul unui ”Ghid de bune practici pentru 100 de servicii sociale în România în anul 2018 - Anul Centenar al Marii Unirii”.
Recunoașterea oficială a activității desfășurate de mai mult de un deceniu
Diplomele de bune practici în servicii sociale au fost decernate câștigătorilor în cadrul unei festivități organizate la Facultatea de Asistență Socială din București, în data de 13 decembrie 2018. Gazda evenimentului a fost reprezentată de prodecan lector univ. dr. Smaranda Witec.
După un moment artistic oferit de tineri care au intonat colinde, Elena Solomonescu, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, a înmânat reprezentanților celor 100 de instituții sociale diplomele de bune practici pentru serviciile furnizate.
Parohia ortodoxă „Sf. Gheorghe” Hârja, unde, din anul 2006, funcționează, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, care oferă o multitudine (12 centre) de servicii sociale la cele mai înalte standarde, a fost singura unitate de cult ortodoxă care a fost premiată „pentru profesionalismul și implicarea responsabilă în furnizarea serviciilor sociale din România”.
După primirea distincției din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Pr. Ilarion Mâță a amintit în cuvântul său despre faptul că „Biserica Ortodoxă Română este foarte ancorată în viața socială și reprezintă un partener de nădejde pentru mediul public și privat.
Serviciile sociale oferite de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin intermediul Parohiei „Sf. Gheorghe” Hârja reprezintă un ansamblu complex de măsuri şi acţiuni realizate pentru a răspunde nevoilor sociale şi medicale individuale, familiale sau de grup, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situații de dificultate, vulnerabilitate sau dependenţă pentru prezervarea autonomiei şi protecţiei persoanei, pentru prevenirea marginalizării şi excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale şi în scopul creşterii calităţii vieţii.
Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, cu ajutorul unor oameni de suflet, din sponsorizări şi donaţii, cele 12 centre sociale ale parohiei noastre funcţionează de mai bine de 10 ani la parametri normali, cu eforturi susţinute pentru ca tinerii, copiii și vârstnicii aflați în situații de risc să beneficieze de asistenţă optimă (socială, medicală și religioasă) şi de condiţii favorabile de trai.” În continuare, Părintele Ilarion, directorul Așezământului social de la Hârja, a adăugat: „Prin cele 779 de instituții, de serviciile cărora beneficiază 93555 de oameni, Biserica demonstrează că este aproape de cei aflați în dificultate. Patriarhia Română este cel mai important furnizor de servicii sociale, care se îngrijește nu numai de mântuirea sufletelor credincioșilor, ci și de nevoile lor materiale, de integrare psihosocială în familie si comunitate, urmărind creșterea calității vieții.”
Doamna Secretar de Stat Elena Solomonescu și-a exprimat convingerea că Biserica Ortodoxă Română „este și va rămâne cel mai solid partener social din România și diaspora”.
La finalul evenimentului, doamna Secretar de Stat l-a invitat pe părintele Ilarion să rostească o rugăciune de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate asupra instituțiilor sociale premiate, iar înainte de plecare, reprezentanții instituțiilor sociale, la propunerea reprezentantului Arhiepisccopiei Romanului și Bacăului, au intonat colindul "O ce veste minunată", amintind astfel de bucuria pe care ne-o aduce în suflete vestea Nașterii Pruncului Iisus Hristos spre mântuirea neamului omenesc. (M.I.)