Parohia băcăuană „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” a implementat Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”

Anul 2022, fiind declarat „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din municipiul Bacău, Protopopiatul Bacău, prin Centrul catehetic și de tineret parohial, în ziua de duminică, 6 februarie 2022, a avut loc debutul proiectului cultural-catehetic parohialRugăciunea-Punte între Cer și Pământ, înscris în Concursul Național Catehetic Rugăciunea în viața mea.

Cei mai tineri enoriași ai grupului catehetic au participat la slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final s-au rugat împreună pentru persoanele aflate în suferință (Ziua Mondială contra Cancerului a fost marcată pe 4 februarie pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul).

Copiii s-au implicat sub coordonarea voluntarilor în prima activitate artistică și creativă prin care au construit câteva seturi de puzzle, au pictat, au desenat și colorat chipuri de sfinți.  

Preotul Daniel Marari i-a învățat apoi cum să facă semnul Sfintei Cruci, explicându-le semnificația acesteia, după care a susținut o cateheză despre rugăciunea lui Iisus prin care a vorbit copiilor și tinerilor voluntari despre această minunată rugăciune care se mai numește și Rugăciunea inimii.

“Doamne Iisuse Hristoase; Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul! Rugăciunea a fost din toate timpurile un suspin al sufletului căzut în păcat, explozia de bucurie și de recunoștință în proclamarea zilnică a lui Dumnezeu ca Domn care are totul în grija Sa, pământul, natura și universul”, a spus preotul paroh.

Activitatea a fost una interactivă, micii credincioși citind pe rând din Paraclisul Maicii Domnului.

Tot cu această ocazie s-a făcut o aducere aminte a rugăciunilor cunoscute, stabilindu-se, cu această ocazie, și rugăciunile noi pe care le vor învăța pentru cea de-a doua activitate din data de 13 februarie a.c. a proiectului parohial, atunci când va fi analizată și dezbătută tema despre rugăciunea pentru cei vii și pentru cei adormiți, precum și întocmirea corectă a unui pomelnic.  

Astăzi, într-o zi atât de frumoasă și binecuvântată am avut șansa să cânt la strană pentru prima dată și să particip la debutul acestui proiect. Mulțumesc din suflet părintelui pentru încredere și susținere, pentru bunătate și înțelegere și pentru activitatea de astăzi în care am fost integrat, alături de copii frumoși și înțelepți, pentru clipele deosebite pe care le-am trăit alături de ei”, a declarat Robert Roșu (10 ani).

Duminica aceasta am avut parte de o activitate interactivă, care a adus zâmbete pe chipul celor mici, și, desigur, în sufletele noastre. A fost uimitor să interacționez cu toți copiii și să le pot fi alături la sarcinile pe care le-au avut de realizat! Mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la acest proiect. Îmi doresc să putem implica un număr cât mai mare de copii din parohie în acest proiect catehetic. Ca voluntară, abia aștept sa mă alătur din nou echipei la următoarea activitate, pentru alte amintiri pline de bucurii!”, a declarat Allegra Tudor (15 ani).  (E. M)