Părintele Partenie Bulancea a plecat la Ceruri

Am aflat cu nespusă durere despre plecarea din lumea acesta, în urma unei îndelungate suferințe, a unuia dintre părinții duhovnicești ai Eparhiei Romanului și Bacăului, în data de 1 martie 2020.

 

 

 

Părintele Partenie Bulancea a fost un ieromonah cu alese calități sufletești, pe care le-a deprins de-a lungul celor 80 de ani de viață petrecută la picioarele duhovnicilor care i-au îndreptat pașii pe calea plină de nevoință a viețuirii monahale. A pășit pe urmele fraților săi, Arhimandritul Epifanie și monahia Lavrentia, în viața monahală, simțind chemarea lui Dumnezeu din fragedă tinerețe, însă anii de tristă amintire ai comunismului și urmările decretului 410 l-au determinat să-și  amâne slujirea sacerdotală îndeplinind ascultări diverse în viața laică. Apropierea de cei doi ierarhi ai Romanului, Partenie Ciopron și Eftimie Luca, i-au întărit convingerea chemării la preoție, demnitate în care va sluji timp de 23 de ani, ca mare ecleziarh al Catedralei episcopale și apoi ca duhovnic al maicilor de la Mănăstirea Bogdana.

După o viață plină de osteneli duhovnicești, a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Liturghia sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

 ***

                                                                                        Date biografice:

Părintele ieromonah Partenie Bulancea

Născut la data de 1 octombrie 1940 în satul Corod, jud. Galați, fiind al optulea copil din cei treisprezece, și primind la naștere numele Panaite.

A urmat cursurile școlii din comuna Corod, iar la vârsta de numai 13 ani tânărul Panaite intră în Mănăstirea Bogdana, unde este primit de părintele Stareț Isaia Cotârleț. Această hotărâre a fost luată în urma sfătuirii cu doi dintre frații săi mai mari care duceau deja viață monahală. Fratele său Dumitru (Epifanie) era viețuitor în Mănăstirea Bogdana, iar sora sa, Lucreția (monahia Lavrentia, acum în vârstă de 88 de ani) era viețuitoare la Mănăstirea Vladimirești.

Asemenea multor viețuitori tineri din vetrele monahale românești, a suferit și fratele Panaite, fiind dat afară din mănăstire în urma decretului 410.

Aflat în această situație, tânărul Panaite urmează școala de șoferi și se angajează macaragiu. Ulterior este chemat la Centrul eparhial Roman și angajat ca șofer al Episcopului Partenie și apoi al Episcopului Eftimie Luca.

Totodată, urmează cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Coastachi” de la Mănăstirea Neamț, este hirotonit diacon, apoi preot în data de 1 iunie 1997, activând ca preot slujitor la Parohia Horia, Protopopiatul Roman.

La data de 1 martie 1999 este numit preot slujitor la Catedrala episcopală „Cuvioasa Parascheva” din Roman, apoi primește ascultarea de mare ecleziarh al acestui chivot mușatin.

În anul 2011 se reîntoarce la Mănăstirea Bogdana, iar la 1 aprilie 2014 este tuns în monahism primind numele de Partenie. După moartea părintelui Epifanie, în anul 2016, rămâne duhovnicul Mănăstirii Bogdana îndrumând viața spirituală a maicilor ce se nevoiesc în această ctitorie a voievodului Bogdan I.

La data de 1 martie 2020, înainte de a împlini vârsta de 80 de ani, Părintele Partenie a fost chemat de Hristos Domnul la ceruri pentru a se împărtăși din bucuria primăverii veșnice a Împărăției lui Dumnezeu.

Slujba înmormântării va avea loc miercuri, 4 martie 2020, la Mănăstirea Bogdana, de la ora 11.00.