O nouă ”poartă către cer” sfinţită în Onești, întru cinstirea Maicii Domnului

Credincioșii oneșteni au avut bucuria de a participa, în Duminica a XII-a după Rusalii, la slujba de sfințire a bisericii din Parohia Mal (Protopopiatul Onești) oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul

În salba lăcașurilor sfinte din Protopopiatul Onești s-a adăugă și biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Mal, municipiul Onești. Târnosirea acestei ”porți către cer” a fost făcută de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul în Duminica a XII-a după Rusalii. Înconjurat de un sobor de preoți, în prezența reprezentanților autorităților locale și a numeroși credincioși, ierarhul a oficiat slujba de sfințire și, mai apoi, Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură și de zidire duhovnicească.

Istoria acestui spațiu sacru, deși recentă, arată dragostatea oneștenilor față de valorile Ortodoxiei. Astfel, în anul 1998,  credincioșii din cartierul Mal – Onești au dorit înființarea parohiei ”Nașterea Maicii Domnului” și zidirea unui lăcaș de cult. Coordonarea lucrărilor a fost încredințată preotului Mihail Tofalvi, care a donat terenul și cu sprijinul enoriașilor a ridicat, pentru început, o bisericuță din lemn, în care s-a oficiat Sfânta Liturghie și toate serviciile religioase. Începând cu decembrie 2001, pentru sprijinirea activităților pastoral-misionare și administrative, a fost numit preot slujitor Vasile Dragotă, iar în martie 2008, s-a pus piatra de temelie spre zidirea noului lăcaș de cult. ”Biserica mare este construită din cărămidă, în plan trilobat, cu turle pe naos și pe pridvor. La exterior a fost tencuită în praf de piatră, iar la interior pereții  pregătiți pentru a se realiza programul iconografic potrivit erminiei bisericești. Au fost, de asemenea, confecționate stranele și catapeteasma din lemn de stejar, iar sfânta masă placată cu marmură”, a explicat pr. Vasile Dragotă.

 La ridicarea edificiului spiritual s-au conjugat eforturile materiale și financiare ale credincioșilor oneșteni, la care s-a adaugat sprijinul Consiliului Local Onești și donații ale unor familii dornice să-și înscrie numele în rândul ctitorilor de lăcașuri sfinte.