Asociația „Sf Voievod Ștefan cel Mare –Hârja”, în perioada 31 mai-2 iunie 2023, a primit vizita partenerului francez Asociația „Enfance Handicaps Val d' Oise” din Franța, cu scopul de a forma specialiști în recuperarea copiilor și tinerilor cu deficiențe, cât și pentru a vizita câteva dintre obiectivele turistice și religioase din această zonă geografică a României.
Au fost prezenți pe lângă membrii Consiliului de administrație ai asociatiei, 2 specialisti formatori în munca de recuperare a copiilor și tinerilor cu autism, 5 tineri autisti, unul dintre directorii Centrului pentru tineri cu autism din Cormeilles- en- Parisus( Val d' oise) -HARP. Cele doua specialiste au susținut cursuri de formare in perioada 1-2 iunie, la Centrul de recuperare neuromotorie pentru copii „Sf. Parascheva” din Hârja. Aceste cursuri s-au adresat specialiștilor care lucrează in domeniul îngrijirii copiilor cu autism si alte deficiențe neuromotorii. Una dintre specialiste este psiholog cu specializare copii și adulți iar cea de a doua este psihomotrician, un domeniu mai puțin cunoscut la noi, în România .
În afara de schimbul de experienta care s-a realizat între membrii celor două asociații, grupul de francezi, cu excepția celor două specialiste care au susținut cursuri, au avut ocazia sa viziteze câteva obiective cultural-turistice, precum : Valea Oituzului, Castelul de la Bran și Salina de la Tg Ocna . Colaborarea între cele doua asociații a început în 2020. Asociația franceza este o asociație umanitară care acționează în favoarea tinerilor cu dizabilitati din zona Val d' Oise, cu accent pus pe tinerii autisti. Deja în 2022 a fost realizata formarea unui kinetoterapeut de la Hârja din cadrul echipei de lucru al proiectului realizat in parteneriat. Timp de o săptămână pe lângă cursurile teoretice care au prezentat metoda de lucru cu tinerii și copiii cu autism, cu accent pe metoda Snoezelen, s-a făcut și practica în centrele pentru tinerii cu autism HARP Val d' oise. Tot la finele anului 2022 s-au realizat cursuri online pentru logopezii de la Hârja, susținut de cea mai valoroasa specialista în domeniu ( logopedie) din zona Val d' Oise. Asociația Enfance Handicaps a trimis , totodată și o serie de materiale necesare Centrului de la Hârja, precum materiale medicale educationale, accesorii pentru camera senzoriala/ snoezelen, cărți, jucarii.
Grupul format din 15 reprezentanți ai Asociației din Franța au vizitat, în data de 1 iunie, Castelul Bran , fiind plăcut impresionați atât de istoria locului dar și de peisajul înfrumusețat și de bucuria copiilor care erau prezenți și care au fost răsfățați de gazdele de la Castel. A doua zi au vizitat Salina Tg Ocna. A fost o vizita inedita , mai ales pentru cei 5 tineri autisti. Parintele Elisei Roncea de la Biserica Sf. Varvara le-a vorbit despre istoricul acesteia și le-a explicat despre modul în care a fost construita și "echipata". Baza de tratament le-a oferit o idee de ansamblu a beneficiilor unei saline, având posibilitatea sa cunoască prin intermediul fotografiilor cum se exploatează Mina de sare.
Se poate spune ca totul a decurs excelent, iar următoarea etapă a proiectului va consta în deplasarea din nou a specialiștilor din Hârja la sediul asociației din Franța pentru a dezvollta noi abilități practice în munca cu tinerii și copii diagnosticați cu autism. (Luciana Pascu – Cârlan, coordonator al Departamentului Parteneriate și strategii europene din cadrul Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja )