Unul dintre cele mai moderne centre social-medicale pentru persoanele vârstnice a fost inaugurat la Hârja, sâmbătă, 23 noiembrie 2013, de către ÎPS Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei și PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți, în prezența reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, a deputaților și senatorilor din zonă, precum și a numeroșilor credincioși de pe Valea Oituzului.
Unul dintre cele mai moderne centre social-medicale pentru persoanele vârstnice a fost inaugurat la Hârja, sâmbătă, 23 noiembrie 2013, de către ÎPS Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei și PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți, în prezența reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, a deputaților și senatorilor din zonă, precum și a numeroșilor credincioși de pe Valea Oituzului. Situat în incinta Așezământului Social-Filantropic ”Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, noul centru social – medical are o capacitate de 60 de locuri, distribute pe trei nivele, în 47 de spații de cazare și cabinete, fiind dotat cu aparatură de ultimă generație.
Slujba de sfințire a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea Așezământului Social-Filantropic ”Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”. La acest eveniment, delegat din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost preotul Dorel Nicolae Moțoc, consilier patriarhal și secretar general al Consiliului Director al Federației ”Filantropia”. Acesta a transmis cuvântul de prețuire al Preafericitului Părinte Patriarh ”pentru strădania și râvna preotului Ilarion Mâță”, căruia i-a înmânat Ordinul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. La rândul său, directorul Așezământului de la Hârja a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers, făcând și o scurtă istorie a acestui centru social-medical. ”Lucrările au debutat cu sprijinul direct al Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, care coordonează întreaga activitate social-filantropică din Eparhia Romanului și Bacăului și care a pus piatra de temelie în luna octombrie a anului 2010. Apoi, cu sprijinul unor donatori și sponsori, mulți dintre ei ucenici ai Preasfinției Sale, credincioșii ortodocși din New York, s-a continuat această lucrare. S-a adăugat și sprijinul financiar al primăriei din Oituz, prin Ioan Osolos, și în ultimele luni, al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”, a explicat preotul Ilarion Mâță. La rândul său, Ioan Osolos, primarul localității Oituz, a făcut o scurtă istorie a începuturilor acestui așezământ. ” În 24 aprilie 2004, locuitorii acestei comune l-au întâmpinat pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care a sfințit locul noului așezământ și bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Apoi, așezământul și-a intensificat activitatea în sprijinul celor aflați în dificultate, sub coordonarea preotului paroh Ilarion Mâță, iar astăzi se inaugurează centrul social-medical. În numele locuitorilor din Oituz, le mulțumim celor care, într-o formă sau alta, s-au implicat în realizarea acestui așezământ”, a menționat primarul Osolos.
Impresionat de cele văzute și trăite la inagurarea Centrului Social-medical, ÎPS Arhiepiscop Ioan a reamintit celor prezenți că ”o carte de istorie în care nu apare numele Oituz nu este o carte completă, iar pe această vale s-au scris pagini istorice ale libertății și demnității naționale cu sângele feciorilor neamului românesc. Noi apărăm spiritul european, cu mâna pe cruce, având o conștiință creștină”. Referindu-se la beneficiarii serviciilor medicale și religioase din acest centru, a precizat și faptul că ”bătrânețea nu este sfârșitul, ci zorii veșniciei omului creat după chipul lui Dumnezeu”.
În cuvântul său, ierarhul de la Roman, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, a rememorat câteva file din istoria acestui spațiu de ocrotire a bătrânilor nevoiași, devenit o emblemă a Eparhiei Romanului și Bacăului și un simbol al Ortodoxiei pe Valea Oituzului. ”Într-o societate amnezică, trebuie să facem anamneză”, a spus PS Ioachim, precizând și faptul că ”pe Valea Oituzului, cea mai accesibilă trecătoare din Carpați către Ardeal, către Europa” se vor face, începând cu anul 2014, slujbe de pomenire a tuturor eroilor căzuți pe aceste plaiuri, în Primul Război Mondial și nu numai. La final, toți cei care s-au implicat în derularea acestui amplu proiect social-filantropic au primit distincții de vrednicie din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul.
Tot în aceeași zi a fost inaugurată Ferma de animale a Asociației de la Hârja, ce deservește întreg complexul social – medical pentru vârstnicii, bătrânii de la domiciliu și copiii din centrul de zi, ce provin din familii defavorizate.
Reamintim faptul că acest centru social-medical pentru îngrijirea persoanelor vârstnice asigură următoarele servicii: promovarea de relații sociale, reintegrarea comunitară și familială, consilierea psihologică în vederea integrării sociale, îngrijirea socio-medicală de natură socială, găzduirea pe perioadă nedeterminată, asigurarea hranei și a suplimentelor nutritive, oferirea serviciilor medicale de urgență, de recuperare și reabilitare: kinetoterapie și fizioterapie, de îngrijire paleativă, precum și consilierea spirituală.