Moment istoric la împlinirea unui mileniu de la mutarea în timpul cereștii isihii a Sfântului Simeon Noul Teolog

În ziua sa de prăznuire, marele mistic bizantin a chemat în rugăciune, în Biserica Parohiei „Bună Vestire” Mănăstirea Cașin II, singurul lăcaș de cult ce-l are ca ocrotitor din Patriarhia Română, cler și popor, în frunte cu o treime de arhierei.

   Astfel, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Husilor, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, înconjurați de un sobor din care au făcut parte membri ai Centrului eparhial de la Roman, arhimandriți și protosingheli (stareți ai mai multor mănăstiri din Moldova), preoți din Protopopiatul Onești, dimpreună cu preotul Ioan Bârgăoanu, gazda și organizatorul acestui eveniment liturgic, în calitatea sa de paroh și protopop al zonei.

           În acest cadru duhovnicesc s-a săvârșit slujba de sfințire a unui altar de vară cu hramul Sfinților Isihaști Sf. Simeon, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț, precum și a unui Așezământ social-filantropic „Antipa de la Calapodești", ce întregesc ansamblul parohial.

           După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Husilor, a rostit un cuvânt de învățătură despre sensul experienței mistice în viața Sfântului Simeon Noul Teolog, amintind de celebra sa cateheza rostita în fața ucenicilor, la finalul primei săptămâni din Postul Mare, la Mănăstirea Mamant.

           În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a dat citire Hrisovului alcătuit pentru acest moment festiv, oferindu-i protopopului Ioan Bârgăoanu, în semn de apreciere pentru implicarea „cu timp și fără timp" în activitățile desfășurate în contextul acestui an omagial dedicat sfinților isihaști Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Paisie de la Neamț, Crucea Țării de Jos.

           Rugăciunea înălțată în cinstea marelui mistic bizantin a fost mijlocită și prin glasurile membrilor Coralei „Armonia” din Constanța.

           Ca semn al aprecierii față de ierarhii și distinșii invitați, protopopul Ioan Bârgăoanu a oferit o serie de daruri simbol, constând în icoane și cărți, ierarhilor și preoților slujitori, precum și autorităților locale.

           De asemenea, momentul din această zi a fost marcat în conștiința enoriașilor din comuna Mănăstirea Cașin prin oferirea de către doamna primar, inginer Adriana Enache, a titlului de  Cetățean de onoare, Înaltpreasfintiei Sale, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

            La rândul Său, Chiriarhul locului a adresat cuvânt de mulțumire ierarhilor participanți și tuturor celor prezenți, transmițându-le binecuvântarea revărsată asupra Sfântului Simeon Noul Teolog prin lucrarea curățitoare a rugăciunii inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!"

         Amintim faptul ca biserica închinată Sfântului Simeon Noul Teolog din Mănăstirea Cașin a fost zidita între anii 2000-2015 și sfințită pe 24 mai 2015, moment în care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, inițiatorul acestui demers, a oferit în semn de recunostință preotului paroh Ioan Bârgăoanu, Crucea Patriarhală pentru clerici.