Mesaj de condoleanțe la mutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Iustinian Chira

Arhiepiscopul Iustinian Chira al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului s-a mutat la cele veșnice duminică, 30 octombrie 2016.

Acum, când clopotele au început să bată, vestind cu tristețe mutarea la cele veșnice a Înaltpreafințitului Arhiepiscop Iustinian Chira, clerul și credincioșii din Eparhia Romanului și Bacăului, dimpreună cu ierarhul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, sunt alături de Preasfințitul Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul și de poporul binecredincios al Eparhiei Maramureșului și Sătmarului. La ceasul despăriții de părintele duhovnicesc al Maramureșului, aducem un omagiu pios de prețuire și de rugăciune înaintea Tronului Ceresc, fiind încredințați că Hristos Domnul, Cel pe Care L-a slujit întreaga sa viață, îi va așeza sufletul în comuniunea sfinților Săi, împreună cu cei drepți și cu îngerii din ceruri.

Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice astăzi, 30 octombrie 2016, după ce în seara zilei de sâmbătă, 29 octombrie 2016, Înaltpreasfinția Sa a suferit un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Baia Mare.

Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934), apoi după o întrerupere de cinci ani a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, unde a fost tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942). La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943, preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 este încorporat în armata maghiară la Mișcolț. În anul 1944 este numit stareț la Rohia, la vârsta de 23 de ani, conducând această oază de spiritualitate aproape 30 de ani, fiind considerată una dintre cele mai îndelungate și rodnice stăreții.

Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate, inițiază reorganizarea Episcopiei  Maramureșului și Sătmarului. În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala  Sfânta Treime din Baia Mare.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!