Racla cu bucățică din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, care se păstrează în Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou”, din București, va ajunge Marți, 08 decembrie, după-amiază, începând cu orele 16.30, la Catedrala veche „Sfântul Nicolae” din mun. Bacău.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul Bacău vor primi delegația care însoțește racla, urmând a săvârși Slujba Acatistului Sfântului Ierarh, și continând programul liturgic al zilei.
Părintele profesor Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii "Sfântul Gheorghe Nou", cel care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va aduce în Bacău racla cu sfintele moaște, a dat câteva detalii privind modul în care acestea au ajuns în România: „Sfântul Nicolae a trecut la Domnul la începutul secolului al IV-lea şi a fost înhumat în locul său de origine, Mira Lichiei, unde a şi păstorit ca ierarh. După moartea sa, Biserica a organizat pelerinaje la mormânt, iar vestea despre viaţa şi faptele săvârşite de marele ierarh a făcut înconjurul Europei.
Prin anul 1087, mormântul a fost deschis de nişte negustori italieni, care au dus moaştele sfântului la Bari, în sudul Italiei. Mult mai târziu, un călător valah a luat cu sine, la bordul unei corăbii ancorate în portul Constanţa, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, pe care a dăruit-o Mitropoliei din Bucureşti. Unele surse spun că mâna sfântului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de preţuire pentru vitejia domnitorului împotriva păgânismului.
În continuare, voievodul Mihai Viteazul a îmbrăcat caseta în care se aflau sfintele moaşte cu aur de 24 de carate, argint şi nestemate şi le-a oferit Bisericii bucureştene "Sfântul Gheorghe Nou", fapt atestat de documente istorice de la sfârşitul secolului al XVI-lea: "Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, ferecată în argint ales, împodobită cu diamanturi, dăruită de Io, Mihail Voievod (Viteazul) şi Doamna Stanca, în anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie". (sursa: Ziarul Lumina)