Liturghisire la hramul bisericii „Sfântul Ierarh Alexandru” din Dulcești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, părinții din protopopiatul Roman, purtători ai numelui Sfântului Ierarh Alexandru, au slujit împreună în singura biserică din protoierie ce deține acest hram, la invitația ctitorului acestui sfânt locaș, dl. ing. Romică Rotaru.

Onomastica specifică unei epoci a constituit dintotdeauna un reper al mentalității acelui veac. Existența numelui Alexandru în istoria poporului român indică prezența unei largi opțiuni în atribuirea acestui nume pruncilor, aproximativ 2200000 de concetățeni purtându-l astăzi cu entuziasm mai departe, etimologia sa expunând nobilul atribut de bărbat protector, oferit purtătorilor săi. 

Oarecum surprinzător, cultul Sfântului ierarh al Alexandriei (239-337), militant contra arianismului, și totodată una dintre cele mai importante voci care a statutat învățătura despre dumnezeirea lui Iisus Hristos la Niceea în 325, este destul de recent. Inițiativa domnului inginer Romică Rotaru, de a ridica o biserică din lemn în cinstea sfântului este un act intrepid, validat de chiriarhul Romanului și Bacăului în 2020, când ierarhul a sfințit biserica din lemn din cadrul complexului Condor de la Dulcești. 

De atunci, sub coordonarea părintelui protopop Dan Alexandru Antoce, an de an părinții din protopopiat ce poartă numele sfântului se adună la Sfânta Liturghie alături de domnul inginer, de doamna Elena Rotaru și de cei doi fii ai lor, Andrei și Alexandru, ultimul odinioară deputat în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În duhul acestei tradiții, vineri, 30 august 2024, preoții purtători ai numelui Sfântului Alexandru, care au venit în biserica de la Dulcești au participat la Sfânta Liturghie, sub protia protoiereului de Roman. 

După încheierea slujbei, părintele protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim familiei ce a ctitorit biserica, precum și sărbătoriților zilei, elogiind stăruința în actul ctitoricesc ce a dus la construirea acestei biserici frumoase, închinate Sfântului Ierarh Alexandru și Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce a devenit metoc chiriarhal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Tot în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Alexandru, în această biserică va avea loc și sinaxa preoților din Protopopiatul Roman, la care va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru