Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de părintele Arrhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, de părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, mare ecleziarh, și împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în ziua de pomenire a Sfinților Vasile, Grigorie și Ioan, Sfânta Liturghie baptismală, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Roman, în cadrul căreia a botezat pe pruncul Gabriel, fiul familiei preotului Cristinel Vasile Lungu, preot la Parohia Căiuți din Protopopiatul Onești.
Un sobor format din preoți și diaconi slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”, precum şi mulțime de credincioşi din Eparhia Romanului şi Bacăului au fost prezenți la Roman pentru a participa în ziua de pomenire a Sfinților ocrotitori ai Școlilor de Teologie la Liturghia baptismală ce a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în străvechiul chivot mușatin.
În cadrul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură destinat credincioșilor romașcani, în care a explicat semnificația botezului creștin ortodox.
Dumneavoastră, cei care ați fost prezenți astăzi la Sfânta Liturghie, ați participat la o cateheză ortodoxă, tocmai pentru faptul că în liturgica noastră ortodoxă, frățiile voastre faceți parte din biserica cea luptătoare, ca fiind mădulare vii în Biserica lui Hristos. Acum nu se mai cântă la strană Sfinte Dumnezeule, ci se cântă „Câți în Hristos v-ați botezat”. Catehumenii, la un moment al slujbei, ieșeau din biserică la îndemnul diaconului, care spunea: „Câți sunteți chemați ieșiți! Cei chemați ieșiți, ca nimeni din cei chemați să nu rămână! Câți suntem credincioși, iară și iară Domnului să ne rugăm!”. Puteau participa la slujba Liturghiei până la final, doar cei care erau botezați în numele Sfintei Treimi.
Ierarhul a vorbit la final, despre pericopa evanghelică ce a fost citită la slujbă și despre cei Trei Sfinți Ierarhi.
Astăzi este o sărbătoare deosebită în calendarul bisericii noastre ortodoxe prin aceea că sărbătorim pe cei mai mari corifei ai teologiei universale, atât în Occidentul, cât și în Orientul creștin. Acești mari teologi, Vasile cel Mare, Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur au marcat teologia, adică învățătura noastră de credință. Aceștia au trasat direcțiile teologice pastoral misionare și administrative ale Bisericii când ea era în timpul cel mai desăvârșit, întrucât secolul al 4-lea este cunoscut ca Secolul de Aur al Creștinătății, Ierarhii sfinți au marcat teologia cu operele și cu activitatea lor. Așa cum cuvântul lui Hristos, cuvântul Evangheliei, nu se epuizează, nu este vechi, ci este permanent înnoitor, tot așa credem că și operele exegetice, omiliile și tratatele de teologie ale Sfinților Trei Ierarhi sunt importante și normative pentru Biserică.
La final, Ierarhul a oferit familiei și un certificat de Botez care să ateste calitatea de creștin ortodox a pruncului Gabriel, toți credincioșii fiind binecuvântați de Arhipăstorul lor. Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.
(Pr. Daniel-Ionel Marari)