În cea de-a treia duminică din Postul Paştelui, dedicată cinstirii Sfintei Cruci, Parohia “Buna Vestire” din municipiul Bacău, protopopiatul Bacău, a fost în sărbătoare prin prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care, înconjurat de un sobor de preoți băcăuani coorodonat de preotul Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie. Credincioșii parohiei băcăuane alături de preoții parohiei Iulian Mușat și Ionuț Căsăneanu, și-au întâmpinat ierarhul cu flori, pâine și sare, arătându-și bucuria de a participa la slujba arhierească, la care au fost prezenți și preoți de la bisericile învecinate.
La Sfânta Liturghie arhierească a participat mulțime de credincioși, precum și peste o sută de tineri prezenți la evenimentul Studentul Băcăuan 2017, organizat zilele acestea de către ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români) filiala Bacău.
Cu acest prilej Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură destinat credincioșilor băcăuani, în care a explicat semnificația acestei duminici.
„Astăzi este o zi cu o conotație liturgică și mistagogică aparte, pentru faptul că suntem într-o perioadă specială din anul bisericesc, perioada de pregătire pentru Postul Mare. Acesta vine și deschide în inima noastră acea cale a virtuților, cale prin care noi intrăm într-o altă lume care se percepe cu dimensiunea credinței, a nădejdii și a iubirii în Dumnezeu.
Maica Domnului a fost aleasă la plinirea vremii pentru ca ea să fie acea reprezentantă a umanității pentru a dialoga cu cerul. Ea are o biografie doxologică și pentru faptul ca a purtat o Cruce specială. Și noi ne-am angajat să purtăm o cruce în viața aceasta terestră. Sfânta Cruce este prăznuită în Biserica Ortodoxă de mai mult ori în an. Semnul biruinței în Ortodoxie este Sfânta Cruce.
Maica Domnului și Sfânta Cruce să vă fie simbol, emblemă și chiar drapel, care să vă conducă spre Împărăția lui Dumnezeu. Numai așa avem o identitate și ne putem defini în contextul zbuciumatelor timpuri pe care le trăim în viața actuală, în contemporaneitate.”
Ierarhul nu a uitat nici pe tinerii prezenți, pe care i-a îndemnat la statornicie în credință și la o trăire autentică a preceptelor sfintei noastre ortodoxii.
„Toate legile, toate preceptele care se promulgă în lume parcă nu reușesc să aducă pacea, ci parcă aduc o nestatornicie, aduc uneori multă angoasă, multă frică și multe temeri. Tinerii noștri nu știu ce vor face mai târziu cu viața lor, datorită schimbărilor continue. Toți alergăm, fugim în toate părțile, dar nu știe nimeni care este sensul acelei alergări.
De aceea noi, ca ființe conștiente, trebuie să ne mai oprim din alergarea aceasta de multe ori irațională și să privim o clipă cerul. Numai așa vom înțelege că mersul nostru trebuie să fie invers față de mersul lumii acesteia. Noi trebuie să ne definim în lumină. Drumul nostru trebui să fie prin osteneală, chiar mergând împotriva tendințelor lumii păcătoase. Nu uitați semnele identității noastre care ne-au marcat personalitatea, istoria și existențialitatea în această lume.
Prin mijloacele de informare în masă, mijloace moderne care nu existau înainte, totuși parcă suntem mai siguri și însingurați, pentru faptul că noi nu urmăm calea cea bună. Tinerii trebuie să își trăiască tinerețea lor, să meargă potrivit înțelesului și vivacității care vin din ființa lor; dar să o facă cu mult discernământ, să deosebească esențialul de non-esențial, să ducă pe mai departe și ei Crucea mărturisirii.”
În cadrul slujbei s-a făcut și pomenirea ctitorilor sfântului lăcaș, precum și a unuia dintre dascălii care a cântat la strana acestei biserici mai bine de 20 de ani: protopsaltul Ștefan Șufaru.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de tineri absolvenți ai Facultății de Teologie "Dumitru Stăniloae" și ai Universității de Arte "George Enescu", Iași.
La final, Ierarhul a mulțumit și tinerilor, membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) care au oferit celor prezenți un moment de cântări creștine și pricesne.
(Pr. Daniel Marari)