În ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Mănăstirea Ciolpani din Protopopiatul Buhuși a fost săvârșită Sfânta Liturghie și slujba parastasului pentru Părintele Arhimandrit Emilian Panait, la împlinirea a șase luni de zile de la mutarea sa în Veșnicie.
Încă de la primele ore ale dimineții la Mănăstirea Ciolpani din protopopiatul Buhuși a fost săvârșită de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim slujba Sfintei Liturghii alături de părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar administrativ eparhial, de părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, la care au participat părinți stareți, preoți din Protopopiatul Buhuși, preoți și fii duhovnicești din Eparhie, obștea Mănăstirii Ciolpani împreună cu stavrofora Lucia Chirvase și credincioși din orașul Buhuși și din întreaga Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului.
În cuvântul de la tâlcuirea Evangheliei ce a fost citită astăzi, IPS Ioachim a vorbit despre Apostolul Andrei și despre Mitropolitul Andrei Șaguna al Ardealului.
Astăzi facem pomenire Apostolului Andrei, cel Întâi Chemat, și a Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna al Ardealului. Astăzi este vorba despre actul de botez al neamului românesc care a fost semnat de Sfântul Apostol Andrei pentru strămoșii noștri, pentru cei din Sciția Minor, Dobrogea de astăzi. Poporul român a avut o statornicie și multe calități în istorie. Civilizația ieșită din cuvântul Evangheliei Domnului Iisus Hristos a fost preluată de popoarele lumii, devenit cea mai înaltă civilizație.
Chiriarhul Ioachim a explicat clericilor și credincioșilor despre importanța păstrării valorilor de unitate națională și credință ortodoxă.
Astăzi serbăm reînvierea și renașterea poporului român. Acesta prin apostolii săi, prin Ierarhii, călugării și călugărițele, preoții misionari, pusnicii retrași în sihăstrii, au rugat pe Dumnezeu ca poporul să nu piară. Avem o țară, avem o credință, avem o patrie. Nimeni nu mai vorbește despre patrie și patriotism ci despre acte, contracte și fapte. Andrei Apostolul a fost ales de providență să propovăduiască în părțile acestea credința ortodoxă.
După terminarea Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de soborul preoților și diaconilor, slujba Parastasului la mormântul părintelui Arhimandrit Emilian.
La finalul slujbei Parastasului, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de mângâiere aducând în actualitate personalitatea marelui duhovnic. De asemenea, obștea Mănăstirii Ciolpani a oferit credincioșilor și pelerinilor o agapă creștină pentru pomenirea părintelui arhimandrit Emilian. (pr. Daniel-Ionel Marari)