Liturghie arhierească la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a XXXI - a după Pogorârea Duhului Sfânt, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți consilieri, slujitori și diaconi ai catedralei, precum și mulțime de credincioși. Doi tineri teologi au fost hirotoniți întru preot și respectiv diacon.

La o zi după serbarea Centenarului Marii Unirii la Roman în Catedrala Arhiepiscopală a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a hirotonit pe tânărul diacon Bogdan Tudor Costel întru preot pe seama parohiei Bătrânești, protopopiatul Roman și pe tânărul teolog Palcău Dănuț Bogdan. Cuvântul Ierarhului cu privire la tâlcuirea evangheliei a fost citit de părintele Andrei Ioniță, mare ecleziarh al catedralei.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit credincioșilor despre Sfântul Andrei și despre sentimentul patriotic în general.

Dumnezeu a rânduit ca generația noastră să fie aceea care să pășească pragul de 100 de ani de istorie concentrată a poporului nostru bine credincios. Evident că fiecare, în sinea sa, ca român și ca fiu al bisericii să își facă o retrospectivă pentru a vedea unde este fiecare ca persoană în contextul acestor evenimente care au marcat istoria neamului și pe înaintașii noștri. Oare unde suntem noi în raport cu cei care au făurit Unirea, oare copiii noștri mai retrăiesc acest sentiment patriotic și religios, unde mai suntem în raport cu Dumnezeu Cel care a creat pentru noi atâtea căi de mântuire? Avem posibilitatea de a ne restaura sufletele în contextul restaurării istoriei sau reînvierii neamului românesc, pentru că poporul nostru a primit actul de botez semnat de Sfântul Apostol Andrei , cel întâi chemat de la Iisus Hristos, cel care a venit să refacă lumea din punct de vedere spiritual. Poporul român a fost răstignit de mai multe ori în istoria sa, însă a reînviat de fiecare dată tocmai pentru că nu a uitat sorgintea și spiritualitatea sa. Noi trebuie să avem nădejde în Dumnezeu în ciuda tuturor ostilităților și atrocităților care se revarsă peste noi ca o furtună.

Ierarhul a mulțumit, la final, pentru participarea credincioșilor la sfințirea Catedralei Naționale din București. Răspunsurile la strană au fost date de corala "Paraschevi" a Catedralei arhiepiscopale din Roman.

(Pr. Daniel Marari)