În duminica a XX-a după pogorârea Duhului Sfânt, în străvechea catedrală mușatină a fost oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Ierarhul a rostit cuvânt de învățătură și a hirotonit în treapta de preot și respectiv de diacon pe doi tineri teologi.
Duminică, 8 octombrie 2017, la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Roman a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Ioachim alături de preoții slujitori ai acestui străvechi altar. Părintele Arhiepiscop a îndemnat, cu prilejul rostirii cuvântului de învățătură, pe credincioșii prezenți să participe la Iași la sărbătoarea Sfintei Parascheva, cinstită la data de 14 octombrie a fiecărui an, invitând ca în periplul duhovnicesc al fiecărui grup din zona Eparhiei romașcane să viziteze și să se închine și la catedrala din Roman, unde este o părticică din moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, alături de alți mulți sfinți, între care și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici. La slujbă au participat și un număr însemnat de pelerini din parohia Stănișești, protopopiatul Sascut, care au luat binecuvântare de călătorie de la Ierarh și apoi au mers la Iași pentru a se închina la maoștele Sfintei Parascheva.
„Învierea din morți este un fapt miraculos, dar în această minune a Învierii filui văduvei din Nain trebuie să căutăm semnificația și mesajul pe care Hristos Domnul le transmite creștinilor din toate timpurile. Hristos a săvârșit multe învieri din morți care sunt consemnate de Evanghelie, căci la Învierea Sa au ieșit mulți morți din morminte și au înviat arătându-se multora în Ierusalim, dar și în alte cetăți. În minunea de astăzi a dat mamei sale pe fiul ei tămăduind-o de singurătate. Căteodată te simți singur și acest sentiment este o mare suferință pentru umanitate, pentru omul conștient. Deși suntem mulți într-o cetate, nu ne odihnim, nu ne regăsim în celălalt, nu mai vedem chipul lui Dumnezeu-Iubire, pe care L-a sădit Dumnezeu în noi, în perspectiva asemănării cu El.
Omul se însingurează, se separă, și astfel nu mai are comuniune cu celălalt și cu Dumnezeu. Să ne rugăm să păstrăm comuniunea, unitatea de credință, de duh, de pace, de conștiință, ca să ne odihnim în celălalt, care este aproapele nostru. Putem fi singuri, dar doar dacă Îl avem pe Singurul Dumnezeu, nu un dumnezeu singur pe care îl căutau și corifeii păgâni. Să fim grefați pe vița Hristos”, a menționat Chiriarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înalpreasfințitul Părinte Ioachim, a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Petrea Silviu Daniel, pe seama Capelei „Înălțarea Sf. Cruci” din cadrul ISU Roman, Protopopiatul Roman, și în treapta de preot pe părintele diacon Cecală Ionel, pe seama Mănăstirii Răchitoasa din Protopopiatul Bacău.
(pr. Daniel Marari)