În ziua de serbare a Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej a rostit un cuvânt de învățătură și a hirotesit întru duhovnic pe părintele Toma Gabriel, slujitor al catedralei.
Ziua de serbare a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei, a adunat la Roman credincioși romașcani. Aceștia au venit pentru a trăi bucuria comuniunii de rugăciune alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie, alături de P.Cuv. Părinte Pimen Costea, vicar eparhial și împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a subliniat înțelesul simbolic ce se desprinde din pilda vieții Sfântului Nicolae, mare apărător al dreptei credințe, mare filantrop și sprijin celor năpăstuiți.
Astăzi facem pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, acest sfânt popular care este foarte cunoscut și iubit de toate popoarele, nu numai de creștini. El a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325 și a avut un rol aparte în Sfântul Sinod de atunci, apărând dreapta credință. Asemenea lui Hristos, el a fost blând, dar când a fost vorba de apăra adevărul revelat al Evangheliei Domnului Hristos, a fost foarte ferm. Pe Dumnezeu îl descoperi în toate lucrurile și ființele. El este în noi pretutindeni și chiar dacă nu îl vedem, ca și creaturi ale sale îl simțim. Dumnezeu este iubire. Gestionați-vă bine libertatea în tevatura aceasta a vieții cotidiene în care ne mișcăm. Când omul se face pe sine Dumnezeu la Roma, la Bethleem în Casa pâinii Dumnezeu se face om.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vobit și despre femeia gârbovă care a fost vindecată de Hristos:
Femeia gârbovă reprezenta necesitatea plinirii vremii. Plinirea vremii este aceea când se întrupează Hristos, atunci când istoria umanității se rupe în două. Mântuitorul vine în chip de prunc în ieslea Bethleemului ca să ridice neamul omenesc din robia păcatelor. Ceea ce ne curbează pe noi și ne face să devenim telurici este păcatul. Omul este singura ființă înzestrată cu rațiune. Noi avem conștiința Universului și conștiința întregii creațiuni. Hristos comunică cu persoana și astfel omul dialoghează cu Cerul.
La final, Ierarhul a colindat clerul și poporul prin interpretarea colindului Isihia nativității, compus de Înaltpreasfinția Sa. (pr. Daniel-Ionel Marari)