Sfințirea Apei din Vinerea Luminată a fost săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală din Roman de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, imediat după oficierea Sfintei Liturghii.
Sărbătoarea închinată Maicii Domnului, ea însăși Izvor al Tămăduirii, din Vinerea Luminată, a fost serbată într-o atmosferă încărcată de solemnitate la Roman.
În rânduiala tradiției, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”, slujba de sfințire a Apei din Vinerea Luminată, numită și Agheasma Mică, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Apoi, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de clerici, monahi și monahii, în glas de cântări sfinte pascale, s-au deplasat la iazurile din proximitate Catedralei pe care le-a stropit cu Sfânta Agheasmă, înălțând rugăciuni de binecuvântare a apelor și invocând milostivirea lui Dumnezeu la vreme de secetă.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii îşi trage denumirea de la o minune savârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit de un creştin pios, pe nume Leon, prin mijlocirea Maicii Domnului. Ajungând apoi în funcţie importantă de stat în Imperiul de Răsărit (457-474), el a înălţat pe acel loc în anul 457 o biserică numită „Izvorul tămăduirii", închinată Maicii Domnului. Biserica a fost restaurată şi îngrijită de împăraţii Iustinian, Vasile Macedoneanul şi Leon Înţeleptul.
Biserica „Izvorul tămăduirii" a devenit apoi un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei în suferinţă. Alături de Mântuitorul, care Se arată în această săptămână ca izvor al vieţii şi învierii noastre, Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieţii noastre şi „Izvor al tămăduirilor". În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântăni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei, după o rânduială specială. În unele părţi din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită, foarte căutată în viaţa lor.
(pr. Daniel Ionel Marari)