IPS Părinte Ioachim a participat la hramul Catedralei episcopale din Huși

Marţi, 07 iulie 2020, în ziua de pomenire a Sfântei Mare Mucenițe Chiriachi, pe o scenă special amenajată în curtea Catedralei episcopale din Huși a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, şi cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Sfânta Chiriachi este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei episcopale de la Huși.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei din Sfânta Evanghelie, IPS Părinte Ioachim a vorbit despre Sfânta Chiriachi prăznuită astăzi și despre mărturisirea lui Dumnezeu.

"Pe sfânta mucenică Chiriachi, putem să o privim ca pe un Apostol trimis de Dumnezeu întru-un timp anume al istoriei, pentru ca să transfigureze timpul său în Iisus Hristos, Domnul istoriei, și să ne arate cum putem dobândi mântuirea.Totdeauna trebuie să îl mărturisești pe Dumnezeu care se manifestă în Treimea cea de-o-ființă și nedespărțită. Dumnezeu este Duh și cel care i se închină Lui trebuie să i se închine în duh și în adevăr. Iată raportul nostru cu Dumnezeu! Dumnezeu există prin sine și prin El existăm și noi și tot ceea ce este în lume. Deci, mai întâi să îl acceptăm pe Dumnezeu în dimensiunea credinței, și apoi toate se vor clarifica, se vor lumina și se vor descoperi nouă din aproape în aproape."

Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat și asumarea dreptei credințe, îndemnând pe fiecare la o rugăciunea curată.

"Împărăția lui Dumnezeu nu este o viață veșnică statică. Ai pus mâinile cruciș, ai ajuns în ceruri și acolo te bucuri de splendorile pe care le vezi în jurul tău. Dumnezeu este în permanentă apropiere față de cel care se descoperă și departe de cel care nu îl descoperă și nu se lasă descoperit de Dumnezeu în viața aceasta, ci trăiește în egoismul lui. Omul secolului douăzeci și unu are o credință a lui, o credință rentabilă. Dacă rentează, Dumnezeu există, dacă nu, nu. Omul contemporan își spune: "Dumnezeu, dacă există, trebuie să mă apere, trebuie să mă treacă strada și să mă păzească de orice". Nu îl forțați pe Dumnezeu să facă minuni pentru voi, pentru că acestea nu se fac la comandă."

Un cuvânt de învățătură a ținut și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Harghitei, care, după momentul împărtășirii, a vorbit despre viața curată a Sfintei Chiriachi, subliniind rolul covârșitor al mamei în viața copiilor. Mama creștină este cea care poate da naștere viitorilor sfinți ai neamului românesc. Pentru a sublinia respectul pe care îl datorăm mamelor creștine, Preasințitul Părinte Episcop Andrei a rostit o poezie compusă de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, a cărei morală arată că: "Mai de preț e mâna mamei cea care ți-a dat viață,/ Decât miile de palme ce te-aplaudă în piață."

La finalui Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușior, a mulțumit Ierarhilor împreună slujitori, preoților și poporului dreptcredincios care a participat la această Sfântă Liturghie. În cuvântul său de mulțumire, chiriarhul de la Huși a precizat:

"Îi datorez recunoștință IPS Părinte Ioachim pentru că, atunci când am decis că trebuie să avem o slujbă extinsă pentru Sf. Mc. Chiriachi, ocrotitoarea Catedralei noastre, IPS Sa - pe care-l putem numi imnograful Sfântului Sinod - a dat traducerii din greacă rafinamentul și finețea necesare textului pentru ca astăzi să avem o slujbă atât de frumoasă spre cinstirea Sfintei Chiriachi. Și, pentru că e prima dată când am folosit acest text al slujbei, ne-am dorit mult să îl avem în mijlocul nostru pe IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. De aceea îi mulțumim că a acceptat imediat cu multă bunăvoință să ne fie astăzi alături."

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huşi.

...

Moaștele Sfintei Chiriachi (mâna stângă) se află  în Catedrala Episcopală din Huși din anul 1787, când au fost aduse aici de către Episcopul Iacob Stamati al Hușilor, de la Muntele Athos. Textele ce alcătuiesc slujba integrală a Sfintei Mare Muceniţe Chiriachi, atât de la Vecernie, cât şi de la Utrenie, aprobate de Sfântul Sinod, au fost traduse din limba greacă, iar cele care lipseau, au fost alcătuite de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

(pr. Daniel Marari, foto: Doxologia.ro )