Cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei. Alături de Ierarh, la acest Praznic Împărătesc a fost prezent Părintele Pimen Costea, Vicar Eparhial, alături de părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial și eclesiarh, împreună cu preoți slujitori şi diaconi ai Catedralei arhiepiscopale.
Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului a fost serbat cu aleasă și sfântă bucurie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat semnificația Botezului Domnului în apele Iordanului:
Botezul este prefigurarea pogorârii lui Hristos în apele negre ale morții, pentru a lua asupra Lui păcatele și suferințele noastre. Boboteaza devine momentul în care cerul și pământul se întâlnesc. Există însă un contrast ușor de sesizat între apele terestre ale Iordanului și apele cerești. Apele Iordanului sunt încărcate de toate păcatele și suferințele fiecăruia dintre noi. Toate acestea sunt concentrate în apa Iordanului, când Iisus coboară în ea. Așa El ia asupra Lui toată murdăria, suferința și păcatele omenirii. Le ia pe toate asupra Lui, ca un miel nevinovat, pe care Ioan Botezătorul Îl indică zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii.”(Ioan 1, 29)
Tot acum, Ierarhul a explicat cum prin Iisus Hristos toți oamenii pot fi numiți fii ai lui Dumnezeu.
Iisus acceptă acest ritual al Botezului nu fiindcă are nevoie de el, ci din solidaritate cu fiii oamenilor. Această solidaritate pare să se nască în momentul în care Iisus este numit de Tatăl „Fiul Meu cel iubit”. El nu păstrează doar pentru Sine acest titlu, ca un privilegiu, ci intenționează să-l împartă cu toți oamenii, din solidaritate. Astfel, prin El, toți oamenii pot fi numiți fii ai lui Dumnezeu, astfel încât fiecare dintre noi să aibă șansa de a vedea cerurile deschizându-se și de primi Duhul Sfânt auzind vocea Tatălui care spune: „Te iubesc! Tu ești fiul meu”.
După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Sfințirii celei Mari a Apei, ce a fost oficiată de Părintele Arhiepiscop Ioachim, în jurul unei frumoase Cruci de gheață. Aceasta a fost oferită de parohia Gâdinți, protopopiatul Roman, prin preotul paroh Liviu Cojocărescu. La slujba frumoasă de astăzi au participat sute de credincioși romașcani, care au venit pentru a asculta cuvântul Chiriarhului, dar și pentru a primi sticluțe cu Aghiasmă Mare.
Sărbătoarea Botezului Domnului, numită și Epifania sau Teofania, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Ea are o semnificație deosebită pentru viața creștină, deoarece nimeni nu poate deveni creștin fără Botez.
(pr. Daniel-Ionel Marari)