Ca un preambul al Zilei Culturii Naționale, în seara zilei de 14 ianuarie 2022, începând cu ora 19, (cum ziua liturgica începe cu Slujba Vecerniei după principiul a fost seară și apoi dimineață...), a avut loc evenimentul online "Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea poporului român de pretutindeni", desfășurat de Sectorul Social-Filantropic și Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, desfășurat în prezenta și cu binecuvântarea ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt de binecuvântare susținut de IPS Ioachim. În cuvantul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a prezentat contextul Anului omagial al rugăciunii și al sfinților isihaști. De asemenea, Ierarhul a menționat că timpul nu trebuie să îl pierdem și trebuie să ducem bucuria lecturii operelor poetului Eminescu și să transmitem acest lucru și copiilor. ÎPS a vorbit și de frumusețea Mănăstirii Văratec, unde viețuiesc urmașii în osteneli ai Sfântului Paisie de la Neamț, viețuitoarele acestei sfinte mănăstiri, acolo unde și-a găsit liniștea poeta Veronica Micle.
Versurile eminesciene au avut ca sursă de inspirație duhovnicească Sfânta Scriptură, mai precis cărțile didactico-poetice ale Vechiului Testament.
A luat cuvântul apoi părintele Adrian Alexandru, inspector școlar la disciplina religie în cadrul ISJ Bacău, care a vorbit despre legătura dintre versurile poetului Eminescu și rugăciunea: "Viața umană se prezintă în toate splendorile ei. Iubirea e mai amară decât noaptea. Pentru Eminescu, amorul e un prilej pentru durere. În poezia Doină, versurile sunt inspirate din Psalmi", a declarat părintele inspector.
Doamna profesor Irina Bostănescu a prezentat câteva amănunte din viata poetului. Viața poetului e ca o poveste ce se spune mereu. Eminescu saluta lumea cu "Trăiască nația", arătând sentimentul de patriotism pe care l-a avut față de țară. Înfrățit cu teatrul și poezia, el a curierat toate provinciile României de mai târziu, pentru a descoperi frumusețile locurilor și a deplânge durerile oamenilor. Eminescu a trăit în isihie, încă din copilărie și îi plăcea să își găsească refugiul în carti, crescând printre acestea.
În cea de a doua parte, Mihail Faraon, Ilinca Constantinescu, Anisia Brănici, Cristiana Stavarachi, Lucian Ciohodaru au recitat creații proprii cu privire la geniul eminescian sau poezii reprezentative scrise de acesta.
Siluan Faraon a interpretat cântecul "Eminescu" a soților Ion și Doina Aldea Teodorovici, iar Nicolae Mâță a recitat poezia compusă de IPS Ioachim „Teofanie în duh eminescian”, ca omagiu adus "Luceafărului" poeziei române.
La final, au fost anunțați câștigătorii concursurilor de eseu, poezie și desen, lucrări realizate de mai mulți copii din eparhie și diaspora înscriși în concursul eminescian. Câștigătorii vor primi cărți și diplome din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.
(Lucian Ciohodaru, coordonator voluntari Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja)