În dulcea revărsare de har a Săptămânii Luminate, când lumina Învierii încă mângâie sufletele tuturor, într-o atmosferă solemnă și plină de emoție s-a desfășurat festivitatea de deschidere a etapei naționale a Olimpiadei disciplinei Religie, nivel liceal, la Bacău.
Ceremonia a avut loc miercuri, 23 aprilie 2025, ora 18.00 la Catedrala “Înălțarea Domnului”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a reunit membri ai Comisiei centrale, elevi, profesori însoțitori, profesori coordonatori, oficialități din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, reprezentanți ai administrațiilor centrale și locale, precum și părinți, dar și invitați din întreaga țară. Desfășurată cu tonul cald și mângâietor pe care doar prezența Părintelui Ierarh o aduce, într-o atmosferă pătrunsă de lumina pascală, trei sute trei tineri din întreaga țara și aproape o sută de profesori însoțitori și membri ai diferitelor comisii, purtând candela aprinsă a credinței, s-au adunat, transformând subsolul catedralei într-o oază de credință și speranță duhovnicească, într-o mărturisire vie că adevărul, binele și frumosul nu sunt valori pierdute și că doar sub cupola credinței, educația îsi împlinește rostul.
Festivitatea a debutat sub semnul binecuvântării, cu o slujbă de Te-Deum, urmată de un cuvânt de bun venit din partea părintelui inspector dr. Adrian Alexandrescu, în numele organizatorilor. În cuvântul său, părintele a reamintit faptul că Mântuitorul Hristos rămâne centrul educației spirituale și Cel care ne adună și ne călăuzește pe toți spre Adevărul mântuitor. Preacucernicia sa a subliniat și importanța acestui eveniment pentru comunitatea băcăuană: „Va fi încă un prilej în care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și comunitatea educațională băcăuană vor dovedi că au oameni și locuri de poveste. Indiferent de atmosfera de afară, senină sau prea călduroasă, cu soare sau cu umbră, sperăm că aici, în județul Bacău, barometrul nostru să rămână fixat pe bucuria frumuseții intelectuale a tinerilor olimpici.”
În cuvântul său, intitulat “Întrecere în iubirea lui Dumnezeu”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a arătat faptul că taina care unește tinerețea, primăvara și Învierea este Hristos, Simbolul vieții biruitoare: “Tinerețea este primăvara vieții iar primăvara este simbolul Învierii.” Înaltpreasfinția Sa a subliniat, de asemenea faptul că, doar sub umbra credinței, cultura devine un act de slujire și iubire adusă lui Dumnezeu: “ Credința în care v-ați născut este făclia cu care omul a ieșit din întunericul insondabil la seninătatea istoriei și din negura ignoranței la lumina culturii. În acest sens, putem spune ca Olimpiada de la Bacău este o întrecere în iubirea lui Dumnezeu. Dragi olimpici, să vă amintiți toată vremea de participarea la această olimpiadă națională, în lumina Învierii Domnului! Să vă amintiți de această primavară în care v-ați străduit să puneți la dispoziția lui Dumnezeu mințile și voința voastră iar, prin acest efort nobil, să constientizați că, în istorie, a existat o singură primavară: aceea în care Cerul s-a pogorât pe pamânt și pământul a fost ridicat la Cer!”
A urmat mesajul călduros de bun venit al doamnei Inspector Școlar General al ISJ Bacău, prof. Ana Maria Egarmin, cea care a arătat faptul că disciplina Religia și religiozitatea înseamnă, dincolo de cuvânt, faptă, îndemnându-i pe tinerii participanți la cea mai provocatoare performanță: cea a înfăptuirii binelui: ”Dragii noștri copii, să fiți buni și mâine, în sensul strict teoretic și în sensul ideilor și al conceperii unui eseu de excepție dar, bineînțeles, să fiți buni în viață!”
Ministerul Educației și Cercetării a fost reprezentat de domnul Inspector General al disciplinei, Cătălin Pâslaru și de domnul Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Domnul inspector Cătălin Pâslaru a adresat mulțumiri celor implicați, exprimându-și totodată încântarea pentru alegerea Bacăului pentru a fi gazdă a acestei etape și a arătat că ”nu întâmplător, acest eveniment își deschide porțile, an de an, într-o săptămână ce stă sub semnul luminii, al frumseții, al purități și al bucuriei de a fi împreună cu Hristos și Biserica Sa.”
Mesajul de bun venit din partea autorităților județene a fost transmis prin doamna Ionela Cristina Breahnă Pravăț, președinte al Consiliului Județean Bacău: ”Îmi revine onoarea de a vă spune bun-venit în județul Bacău, în județul Sfântului Antipa de la Calapodesti, în județul Sfântului Ștefan cel Mare de la Borzești, al sfinților recent canonizati Visarion Toia de la Secuieni și al lui Gherasim Iscu de la Poduri, un județ cu un patrimoniu deosebit, încărcat de eroism.” Iar, din partea autorităților locale, domnul primar Lucian Stanciu-Viziteu i-a îndemnat pe tineri la responsabilitate și civism, arătând că scopul ultim al educației implică acțiune.
A mai luat cuvântul, din partea Patriarhiei Române, delegatul acesteia, părintele arhidiacon Alexandru Cuțchi, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional, care a evocat importanța desfășurării acestei ediții într-un an omagial, în care s-au împlinit atât 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, cât și 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, considerând acest moment un bun prilej de a reflecta la rolul Bisericii în viața poporului român.
La finalul evenimentului, au fost aduși în atenția participanților membrii Comisiei de evaluare, iar Înaltpresfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binevoit a-și arăta prețuirea, acordând Diplome de excelență celor implicați.
Ca o binecuvântare de final, festivitatea s-a încheiat în același duh praznical, corala Diaconia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului mărturisind în glas și armonie bucuria Învierii, printr-un concert de cântări pascale, cu versuri și linie melodică izvorâte din revărsarea sufletului Părintelui Ierarh.
Pr. Alexandru Laurențiu Nistor