La inițiativă Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Băcăuani (ITOB) a avut loc pe 1 septembrie 2022, la sediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, care aniversează zilele acestea (1-4 septembrie) 10 ani de la înființare și 10 ani de la aderarea la Federația Filantropia a Patriarhiei Române.
Cu prilejul începutului Anului Bisericesc și a cinstirii Sf. Dionisie Exiguul, ocrotitor al Centrului de zi pentru copii și tineret din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, peste 400 de tineri din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-au bucurat de momente deosebite, alături de beneficiarii serviciilor socio-medicale și educaționale din cadrul instituției de la Hârja, jud. Bacău.
Ziua a început cu oficierea Sf. Liturghii în Altarul de vară din curtea Așezământului socio-medical rezidențial de un sobor de preoți protopopi și slujitori în misiunea socială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sub protia pr. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial, delegat al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim.
La sfârșitul Sf. Liturghii, tinerii din Constanța, prezenți la eveniment, au oferit instituției gazdă o icoană cu Sf. Dionisie Exiguul și o copie a Tomosului de canonizare a sfântului dobrogean.
După momentul liturgic, pr, Ciprian Ignat a introdus cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la deschiderea ITOB 2022, mesaj video transmis pe un monitor special amenajat în curtea instituției pentru acest eveniment.
După servirea mesei, a urmat conferința „Rugăciunea care ne ține mereu tineri și plăcuți lui Dumnezeu”, susținută de Arhim. Pimen Costea, Vicar eparhial, cu sfaturi practice pentru tinerii care trăiesc într-o societate din ce în ce mai secularizată, dar care poate fi sacralizată tocmai prin rugăciunea care întinerește și desăvârșește tânărul practicant.
Tinerii de la ATOR Onești au realizat un moment artistic, care au implicat pe toți participanții, aducând multă bucurie și voie bună.
Au urmat ateliere de lucru organizate de membrii ASCOR Bacău, parteneri în organizarea acestui eveniment, pe diferite teme de interes general, precum: Sf. Scriptură, Patimi și Virtuți, Provocările contemporane ale tinerilor (Pro-viață), Educație financiară, Implicare în comunitate, Dezvoltare personală, Învățăm prin joc, Rugăciunea în viața tinerilor, Be smart și Inteligență emoțională.
La ora 15.00, tânărul primar al Comunei Oituz, de profesie asistent social, a vorbit tinerilor despre voluntariatul social și implicarea în comunitate, dar și despre importanța determinării și a muncii în drumul spre performanță.
După acest moment, a debutat Festivalul de tradiție și gastronomie locală, în care tinerii au putut audia muzică populară interpretată de tinerii din comunitate, au dansat alături de ansamblurile de dans din Oituz și Mănăstirea Cașin, dar au cântat și muzică specifică vârstei.
Fiind și prima ediție a acestui festival, au fost preparate pe loc mâncăruri tradiționale și produse de patiserie, realizate de bucătarii și patiserii asociației de la Hârja, care a încheiat un parteneriat de promovare reciprocă a culturii, tradițiilor și mâncărurilor autohtone cu Asociația „Amitie Roumaine” din Franța, care a avut un delegat la acest eveniment.
Alături de cei peste 400 de tineri băcăuani, au participat și tineri ortodocși din Constanța, Iași, Suceava, Roman, dar și din alte țări ortodoxe, precum Grecia, Serbia, Cipru, Bulgaria și Ucraina, tineri care s-au aflat în localitatea Hârja pe tot parcursul vacanței de vară prin mobilitatea de practică Erasmus+, la centrele sociale din comunitate.
Nu a lipsit hora, dansul popular, zâmbetul, optimismul și voia bună, toate fiind specifice tinereții, mai ales pentru că Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a numit pe toți participanții, tineri de vârste diferite, având în vedere faptul că au participat la eveniment și rezidenții beneficiari ai serviciilor de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul asociației.
Ziua petrecută de tinerii ortodocși băcăuani se poate rezuma la cinci cuvinte: Liturghie, filantropie, bucurie, prietenie și tradiție.
Parteneri media ITOB 2022 au fost Trinitas Tv, Radio Trinitas, Basilica.ro, Ziarul Lumina, Doxologia.ro, eprb.ro, Media Up Solution și Acum Tv Onești.
Zilele Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja vor continua pe 2 septembrie cu activități sociale și educaționale alături de beneficiarii serviciilor oferite de organizație, pe 3 septembrie cu inaugurarea Complexului de servicii educaționale și de recuperare neuromotorie pentru copiii și tinerii cu dizabilități și sfințirea capelei Centrului socio-medical rezidențial pentru persoane vârstnice a instituției de la Hârja, cât și susținerea Simpozionul național în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului în Patriarhia Română: „Rugăciunea și filantropia în Biserica Ortodoxă Română. Parteneriatul public-privat pentru servicii sociale performante”, iar în 4 septembrie vor fi organizate mai multe pelerinaje și excursii la mănăstirile și punctele turistice din eparhie cu beneficiarii și voluntarii asociației.