Întâlnirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Roman

Membrii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, s-au întâlnit în data de 23 ianuarie a.c., începând cu ora 11.00, în ședința de lucru premergătoare Adunării Eparhiale, care va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie, la Roman.

Ședința, organizată la etajul noului corp de clădire ce întregește incinta Centrului eparhial de la Roman și este cunoscut sub denumirea de Casa Dosoftei, a debutat cu un cuvânt adresat membrilor Consiliului eparhial de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în care a fost reliefat rolul important pe care aceștia îl au în viața Bisericii și implicit în societatea românească aflată în continuă schimbare.

Apoi, a luat cuvântul Părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, care a făcut o succintă introducere a întrunirii ședinței Consiliului eparhial.

A urmat apoi citirea rapoartelor de activitate ale sectoarelor Administrației eparhiale, pe anul 2019, de către consilierii de resort, în vederea prezentării lor către Adunarea Eparhială, care va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie, la Roman.

Preotul Alexandru Daniel Zamfir, consilier administrativ bisericesc, a prezentat raportul Sectorului Administrativ, cumulând activitățile pentru toate departamentele: activitatea pastoral-misionară a chiriarhului, activitatea administrativă, a corpului de inspecție și control și a serviciului SSM.

A urmat prezentarea Sectorului Patrimoniu și Construcții, de către preotul consilier Gheorghe Paleu, care a arătat implicarea Eparhiei în ajutorul oferit către Catedrala Mântuirii Neamului, dar și lucrările de construcție a unor noi lăcașe de cult de pe raza Eparhiei.

Activitatea social-filantropică din cadrul Sectorului Misiune și Filantropie a fost prezentată de către preotul Eugen Ciprian Ciuche, consilier social-filantropic, care a arătat că Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-a implicat, prin Fundațiile și Asociațiile ce-și desfășoară activitatea în cadrul Eparhiei, în sprijinirea numeroaselor proiecte ce au vizat familiile defavorizate, copiii proveniți din familii fără venituri și bătrânii rămași fără ajutor. A fost amintită activitatea socială desfășurată cu multă responsabilitate de Așezământul social „Sf. Voievod Ștefan cel Mare-Hârja”, de Fundația „Episcop Melchisedec”- Roman, dar și alte asociații eparhiale. Totodată, părintele Ilarion Mâță, inspector eparhial în cadrul celuiași sector, a prezentat proiectul „Pastorația familiei creștine contemporane” ce va fi implementat în parohiile din Eparhie în anul 2020, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor”, și a propus promovarea personalității ierarhului Melchisedec Ștefănescu, ca model excepțional al filantropiei, în contextul „Anului comemorativ al filantropilor creștini ortodocși în Patriarhia Română”.

Activitatea Sectorului Cultural a fost evidențiată de către preotul Valentin Băltoi, consilier cultural, care a precizat faptul că activitățile culturale din anul 2019 au fost structurate pe cinci coordonate: manifestări cultural-religioase; învățământ, activitate editorială, mass-media (site și Facebook), activitatea catehetică și de tineret. S-a pus accentul pe promovarea activităților cultural-catehetice cu tinerii și copiii, continuarea proiectelor eparhiale existente și inițierea unor noi programe pentru aceștia: cateheze, programe școală după școală etc. Aceste activități au fost reflectate în mass-media bisericească (site EPR, Facebook, Trinitas radio și TV, presa locală).

Activitățile Sectorului economic au fost prezentate de către preotul consilier Adrian Ciobanu, iar cele ale sectorului financiar de domnul Gheorghe Pricope, consilierul eparhial, care a propus spre aprobare bugetul de venituri şi cheltuieli, cu planificarea obiectivelor ce necesită finanţare pentru anul 2020.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit colaboratorilor Centrului eparhial și părinților protopopi pentru activitatea desfășurată în mod pozitiv și cu responsabilitate, îndemnându-i să continue să lucreze și să țină sub atentă observație fiecare unitate de cult, precum și modul în care fiecare preot își împlinește misiunea sacerdotală. A remarcat faptul că membrii laici ai Adunării eparhiale s-au implicat, sprijinind activitățile Centrului eparhial și implicându-se în mod activ la aceste lucrări administrative, sociale, filantropice, culturale. 

Ierarhul a menționat și faptul că, asemenea anilor anteriori, și în 2020, pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se vor desfășura mai multe programe cultural-educative și social-filantropice dedicate pastorației părinților și copiilor la care sunt așteptați să se implice toți cei care iubesc valorile perene ale Bisericii și neamului românesc.

***

Consiliul Eparhial este, potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, organismul executiv al Adunării eparhiale și are în competență problemele bisericești, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga eparhie. Consiliul eparhial se compune din 9 membri (3 clerici și 6 mireni), aleși pe termen de patru ani de către Adunarea eparhială dintre membrii ei. Ședințele Consiliului eparhial sunt prezidate de ierarhul locului și la ele participă, cu vot consultativ, consilierii Centrului eparhial, în calitate de membri permanenți.