Luni, 9 septembrie 2019, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni a avut loc întâlnirea de lucru a formatorilor Departamentului Pro Vita Iași cu inspectorii şcolari pentru disciplina religie și inspectorii eparhiali ai Birourilor de catehizare şi activităţi cu tineretul din judeţele şi eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind dezbătute teme de actualitate privind învățământul religios, legislație și misiunea Bisericii în zilele noastre. În cadrul acestei întâlniri, s-au pus bazele unei colaborări mai eficiente între Biserică și Școală, pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, ce caută răspunsuri la diferite întrebări specifice vârstei.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romnului şi Bacăului, la sesiunile de lucru moderate de pr. Radu Brânză și pr. Dragoș Bălinișteanu de la Iași au participat pr. Daniel-Ionel Marari, inspectorul eparhial pentru cateheză și tineret din cadrul sectorului cultural al Administrației Eparhiale Roman alături de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.
Cu aprobarea și dispoziția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, aceștia au fost însoţiţi de responsabilii pentru activităţi de cateheză și tineret din cadrul protopopiatelor Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: pr. Iulian Adam (Bacău), pr. Petru Roncea (Onești), pr. Ovidiu Hereș (Moinești), pr. Mihai Macovei (Buhuși) și pr. Ionuţ Miron (Sascut).
Principalul scop al întâlnirii a fost dezvoltarea colaborării dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și inspectoratele școlare în ceea ce privește implementarea instrumentelor de informare pe care Departamentul Pro Vita le poate oferi, prin parteneriat, unităților școlare.
„O astfel de implicare este absolut necesară întrucât elevii sunt deseori confruntați cu subiecte pro vita: când și cum începe viața sexuală, ce este iubirea, criza unei sarcini nedorite, adevărata față a avortului etc. Acest tip de probleme cu care se confruntă tinerii crează deja multe discuții în societatea noastră despre necesitatea unei educații sexuale obligatorii în sistemul de învățământ. Departamentul Pro Vita, prin programele de informare desfășurate, oferă tinerilor o vedere de ansamblu pe aceste subiecte, astfel încât aceștia să se dezvolte sănătos din punct de vedere fizic, emoțional, dar și duhovnicesc și să fie cât mai feriți de anumite traume ce le pot marca întreaga dezvoltare personală”, a declarat părintele Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.
Cel mai important rod al acestei întâlniri este alcătuirea unei echipe de lucru care va dezvolta colaborarea dintre Școală și Biserică cu scopul de a asigura dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a tinerilor.