La Centrul eparhial de la Roman a avut loc joi, 27 ianuarie 2022, întâlnirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
În biblioteca reședinței arhiepiscopale de la Roman, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc joi, 27 februarie, începând cu ora 10.30, întâlnirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în ședința de lucru premergătoare Adunării Eparhiale.
Ședința a debutat cu alocuțiunea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a reliefat rolul Consiliului eparhial în viața Bisericii exprimându-și speranța ca Dumnezeu să se regăsească în lucrarea pe care preoții și credincioșii au împlinit-o în anul 2021:
Astăzi este o zi de sărbătoare pentru Eparhie. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru faptul că ceea ce ne-am propus, am împlinit, deși am întâmpinat destule greutăți generate de contextul sanitar actual. Sperăm ca Dumnezeu să se regăsească în lucrarea noastră desfășurată în diverse domenii de activitate ecleziastică și pe care părinții consilieri au adunat-o sintetic în rapoartele pe care le vor prezenta. Lucrarea pe care am împlinit-o nu este altceva decât lucrarea Bisericii, pe care am încercat să o realizăm în conformitate cu exigențele timpurilor actuale. Ne rugăm ca anul 2022 să fie un an al milei Domnului.
Cu acest prilej, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii administrativ-economice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2021 la nivelul fiecărei subunităţi. De asemenea, au fost dezbătute principalele aspecte financiar-contabile de la nivelul Centrului eparhial şi al subunităţilor. În partea a doua a lucrărilor au fost analizate propunerile de proiecte şi programe în vederea receptării şi aplicării, la nivelul Centrului eparhial, al protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor a hotărârilor Sfântului Sinod cu privire la “Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Consiliul eparhial este, potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, organismul executiv al Adunării Eparhiale și are în competență problemele bisericești, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga eparhie.
Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici și 6 mireni, aleși pe termen de patru ani de către Adunarea Eparhială dintre membrii ei. Ședințele Consiliului Eparhial sunt prezidate de ierarhul locului și la ele participă, cu vot consultativ, consilierii Centrului eparhial, în calitate de membri permanenți.