Întâlnirea anuală a familiilor preoților din Protopopiatul Sascut

Duminică, 26 mai, începând cu orele 16.30, cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, a avut loc întâlnirea anuală a familiilor preoților din cadrul protoieriei Sascut, având ca temă: „Familia creștină în opera părintelui Dumitru Stăniloae”, temă susținută de doamna preoteasă Elena Abageru.

Delegat din partea Centrului Eparhial a fost PC Pr. Eugen Ciuche, consilier filantropic. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, discuțiile pe marginea temei antrenând toți participanții.

„Taina Nunții este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot se împărtășește harul Sf. Duh unui bărbat și unei femei ce se unesc liber în căsătorie, har care sfințește și înalță legătura naturală a căsătăriei la demnitatea reprezentării unirii dumnezeiești dintre Hristos și Biseric. Harul acestei taine se dă pentru dragostea totală și deci neprihănită dintre cei ce se căsătoresc, pentru ajutorul și răbdarea reciprocă, pentru suportarea și biruirea cu răbdare a tuturor greutăților. Viața în doi e complexă, având parte și de bucurii procurate de dragostea și de dăruirea reciprocă, care are în ea o anumită infinitate, dar și de greutăți și de neputințe legate paradoxal cu indefinitul tainic al persoanelor umane” , a menționat Elena Abageru în cadrul subiectului dezbătut.

”Viața de familie a început în rai, prin binecuvântarea lui Dumnezeu. Căsătoria, ca uniune naturală pe viață între un bărbat și o femeie, se întemeiază pe faptul că aceștia doi numai împreună alcătuiesc umanitatea completă. Nu este decât o suferință a fi singur, consideră Paul Evdochimov. Nici Dumnezeu nu este o singură persoană, pentru că astfel nu ar putea întruchipa iubirea, iar omul, chip al unui astfel de Dumnezeu, nu ar putea reflecta imaginea desăvârșirii. De aceea, dacă Dumnezeu este unul în ființă și întreit în persoane, iar omul a fost creat după chipul și asemănarea Lui, înseamnă că omul nu poate fi o monadă închisă, ci unitate complementară dintre bărbat și femeie: „și a făcut Dumnezeu pe om, după chipul Său l-a făcut pe el, bărbat și femeie i-a făcut pe ei” (Fac. 1, 27). Vorbind de doi, Dumnezeu vorbește de unul singur , nota Sf. Ioan Gură de Aur, iar Sf. Chiril al Alexandriei spunea că Dumnezeu a creat coexistența. Persoana nu se realizează decât în comuniune, iar persoana și comuniunea sunt doi poli inseparabili, omul, persoana, Îl poate cunoaște pe Dumnezeu privind către altul, iar cei căsătoriți cu atât mai mult, privindu-se unul pe altul și descoperind frumusețea roadelor harului primit la Taina Nunții, atributele esențiale ale unirii dintre cei doi fiind unitatea și indisolubilitatea”, a mai precizat Elena Abageru.