Înaltpresfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sfânta Liturghie în Protoieria Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 22 octombrie, în Duminica vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, la biserica istorică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din orașul stațiune Târgu Ocna Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpresfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ierarhul a fost întâmpinat în fața lăcașului de cult de părintele Ioan Bârgăoanu, protoiereul locului, de domnul Cristian Aurelian Ciubotaru, primarul orașului Târgu Ocna, de domnul Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana și membru al Adunării eparhiale, de domnul Vasile Budacă, consilier al Consliului Județean Bacău, de soborul de preoți și diaconi, de membrii Coralei „Armonia” din Constanța care, coordonați de părintele arhidiacon Ion Iulian Dumitru, au oferit răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie, precum și de mulțime mare de credincioși ce au luat parte la eveniment.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni de dezlegare pentru cei peste 1800 de credincioși prezenți, bună parte dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, ierarhul a felicitat, cu prilejul zilei de naștere, pe doamna preoteasă Otilia Anuca Bârgăoanu și familia acesteia, oferindu-i un buchet de flori.  

Domnul primar al stațiunii Târgu Ocna a oferit în dar Părintelui Arhiepiscop Teodosie volumul „Târgul anilor romantici. Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu Ocna”, volum ce îl are ca autor pe domnul Corneliu Stoica, iar soborul părinților slujitori a oferit, prin părintele paroh Andrei Silviu Neicu, o icoană a Maicii Domnului, ocrotitoarea sfântului lăcaș, ce este cunoscut de către locuitorii orașului ca fiind catedrala acestuia. Zidită în secolul al XVII-lea și rectitorită de arhimandritul Damaschin Iviritul în secolul al XIX-lea, fiind ultima ctitorie a domnilor greci înainte de venirea la putere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, biserica Precista, fostă mănăstire pănâ în anul 1885, atrage și impresionează prin frumusețea și farmecul aparte.  

Credincioșii prezenți au primit la sfârșitul slujbei din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim iconițe reprezentative cu sfinții ocrotitori ai parohiei: Maica Domnului, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, înfățișată șezând pe tron, așa cum apare în icoana murală din Catedrala Arhiepiscopală de la Roman. De asemenea, credincioșii au primit din partea parohiei o prescură și alte daruri, în semn de binecuvântare. 

După Sfânta Liturghie, ierarhul tomitan a oficiat și slujba de cununie a tânărului teolog Ionuț Cambei din comuna Dofteana și a domnișoarei Budacă Diana Elena, care i-au avut alături, ca nași, pe părintele Răzvan Câmpulungeanu, protopop misionar în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și pe părintele Silviu Andrei Neicu, paroh al parohiei Precista din Târgu Ocna și secretar al Protoieriei Onești.

 

Pr. Florin Robert Blănaru