În data de 25 iunie 2024, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Central Plaza Medical „Universul Sănătății”, din Municipiul Bacău, s-a desfășurat evenimentul de încheiere al Proiectului social eparhial „Formare și informare pentru vindecare”, desfășurat de Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, începând din luna septembrie a anului 2023 până în luna iunie a anului 2024, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pr. lect. dr. Ilarion Mâță, Consilier eparhial al Sectorului social-filantropic, pr. protopop Eugen Ciuche, arhid. lect. dr. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie din Iași, formatorii din cadrul proiectului - rasofora Miriam Dascălu și pr. Aurel Cîrlan, membrii Sectorului social-filantropic, peste 100 de preoți care au fost beneficiarii cursurilor de formare desfășurate în cadrul proiectului și copii cu deficiențe de la nivelul celor 5 Protopopiate ale eparhiei.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat invitaților de către părintele consilier Ilarion Mâță, care a prezentat modul în care s-a desfășurat proiectul și rezultatele obținute pe parcursul celor 10 luni de implementare. În cuvântul său, părintele consilier a precizat faptul că proiectul a fost structurat în 3 componente principale. În primul rând, proiectul a cuprins o axă teoretică, în cadrul căreia 166 de preoți din cele 5 Protopopiate ale eparhiei au parcurs cursuri de formare pentru a deprinde tehnici de lucru cu acei copii cu deficiențe neuro-motorii.
A doua componentă a proiectului a fost axa practică, constituită de Proiectul „Dizabilitatea naște solidaritatea!”. În cadrul acestuia, în toate cele 5 Protopopiate s-au desfășurat Liturghii la care au participat mai mult de 100 de copii cu deficiențe și părinții acestora, iar mulți dintre aceștia s-au împărtășit. Astfel, preoții care au urmat cursurile de formare au putut aplica concret aspectele pe care și le-au însușit teoretic. De asemenea, s-au desfășurat și o serie de activități post-liturghie, care să faciliteze crearea unor grupuri suport pentru copiii cu deficiențe și a părinților acestora, activități ludice și un teatru de marionete. Peste 60 de părinți și asistenți maternali și peste 120 de cadre didactice au participat la aceste activități.
A treia componentă, axa evenimențială, s-a desfășurat cu precădere în săptămâna dedicată copiilor cu deficiențe, între 2 și 5 aprilie și cu prilejul zilelor mondiale ale autismului și sindromului Down. Evenimentele organizate s-au desfășurat în parteneriat cu unități de învățământ de pe raza Protopopiatelor eparhiei. În cele 10 luni de implementare a proiectului mai mult de 500 de persoane au fost implicate în activitățile care s-au desfășurat. Au urmat apoi intervențiile formatorilor din cadrul proiectului care au descris experiența pe care au trăit-o în cadrul proiectului.
În continuare, evenimentul l-a avut ca invitat de onoare pe părintele arhid. lect. univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a susținut conferința „Îngrijirea cu compasiune. Implicații clinice și terapeutice”. În cadrul conferinței, părintele arhidiacon a evidențiat cu argumente medicale și patristice importanța compasiunii pentru persoanele care îngrijesc copii cu nevoi speciale. Persoanele care au în grijă acești copii au nevoie să înțeleagă rostul și scopul suferinței pentru a nu ajunge în situații limită. Creștinismul, prin tezaurul învățăturilor despre înviere și cultivarea virtuților credinței și nădejdii, reprezintă cel mai plauzibil răspuns la problema suferinței și care mobilizează comunitatea să acționeze cu dragoste pentru reducerea suferinței. În finalul conferinței, părintele arhidiacon a subliniat importanța creării unor grupuri suport atât pentru copiii cu deficiențe, cât și pentru părinții acestora care să promoveze incluziunea socială și acceptarea acestor copii la nivelul întregii comunități.
A urmat cuvântul de binecuvântare și de mulțumire pentru cei care au făcut posibilă desfășurarea proiectului, adresat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. În cadrul acestuia, plecând de la Parabola înmulțirii pâinilor și a peștilor în pustiu (Matei 14, 14-22), Părintele Arhiepiscop a evidențiat dubla misiune a slujitorilor Bisericii: împărtășirea harului Duhului Sfânt prin Sfintele Taine și purtarea de grijă față de cei aflați în suferință. Proiectul care tocmai s-a încheiat este o formă prin care slujitorii Bisericii din eparhia Romanului și Bacăului se arată responsabili de această a doua componentă a chemării lor, depunând eforturi concrete pentru a răspunde nevoilor pastoral-misionare ale epocii moderne. Dată fiind actualitatea temei, acesta trebuie să fie doar începutul unor programe ample care să faciliteze integrarea copiilor cu deficiențe. Ierarhul a mulțumit celor care au făcut posibilă desfășurarea acestui program de formare, oferind diplome de recunoștință celor 3 formatori și părintelui conferențiar și a felicitat pe cei care au absolvit cursurile de formare oferindu-le certificate de absolvire. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oferit daruri celor 20 de copii cu deficiențe care au fost prezenți la eveniment.
Diac. Alexandru Oprea – Inspector eparhial, Sectorul social – filantropic și misionar