Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat lucrările de zidire a Așezământului social-filantropic al Parohiei Horia

 

Sâmbătă, 21 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Horia, Protopopiatul Roman, pentru a binecuvânta lucrările de zidire a Așezământului social-filantropic așezat sub ocrotirea Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Evenimentul a debutat încă de la primele ore ale dimineții, prin oficierea Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată în latura de Sud a bisericii cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt, de către un sobor de preoți din comunitățile parohiale învecinate, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. 

La finalul Sfintei Liturghii, referindu-se la pericopa evanghelică din această zi, părintele vicar a vorbit credincioșilor și pelerinilor prezenți despre cauzele oboselii ființiale a omului, adică despre cele care obosesc mintea, inima și trupul, despre înțelesul duhovnicesc și lucrarea lăuntrică a apei, vântului, și focului, și despre odihna pe care o putem dobândi numai în relație cu Dumnezeu.

„Ce-l obosește pe om cel mai mult? Răspunsul îl găsim în evanghelia pe care am ascultat-o. Omului înțelept, care își construiește casa pe stâncă, nu-i este frică de nimic din ceea ce se abate asupra lui, iar cel care așază temelia casei sale pe nisip trebuie să rămână îngrijorat pentru că oricând intemperiile acestei lumi poate să o izbească și să o năruie. Prin urmare, casa este ceea ce reprezentăm fiecare dintre noi. Fără niciun dubiu, fiecare are casa lui, iar casa despre care vorbește Hristos nu este cea în care locuim, ci face referire la trupul nostru care este templu al Duhului Sfânt, și care, dacă nu lucrează voia lui Dumnezeu (cum spune Sfântul Vasile cel Mare), obosește cumplit. Ceea ce-l face cu adevărat pe om împovărat sunt lucrurile pe care acesta le săvârșește. Ele sunt de trei feluri: lucruri care obosesc mintea omului (bârfa, cârtirea, judecata), lucruri care obosesc inima (mânia asupra cuiva, zavistia), iar cel dea-l treilea aspect al oboselii duhovnicești este cel care obosește trupul (desfrânarea, alcoolul, fumatul, lăcomia pântecelui). Deci, așa cum spune pericopa evanghelică de astăzi, dacă va veni asupra casei aceluia vânt puternic, acela nu va rezista pentru că vântul vine din afară, ori cel care este îndumnezeit dobândind pe Duhul Sfânt, este cel care Îl răspândește pe Duhul Sfânt. Sfântul Serafim de Sarov spune că cel care dobândește pe Duhul Sfânt, mântuiește mulțime de popor în jurul său pentru că iradiază bunătate, înțelegere, toleranță și pentru că îi face pe ceilalți să-L vadă pe Dumnezeu așa cum este. Un alt aspect este cel al apei ce ar putea să izbească casa și să o dărâme. Când vine din afară așa este, însă Mântuitorul spune femeii samarinence că din pântece vor izvorî izvor de apă vie. Deci apa poate să fie și constructivă pentru că cel ce bea din acest fel de apă nu va înseta niciodată. Cea de-a treia variantă este cea a stratului pe care se așază casa ta. Ea poate fi stâncă sau poate fi nisip. Sfântul Pavel îndeamnă pe corinteni să ia seama la ce vor să construiască templul Duhului Sfânt, să ia seama la ceea ce construiesc, paie, fier, piatră căci toate se vor vădi în ziua judecății. Tot ceea ce este slab va arde, tot ceea ce este trainic, va rămâne. Stânca este Hristos, prin urmare, casa pe care tu o construiești (sufletul și trupul tău) dacă nu are temelie pe Hristos și învățătura de credință, lupta este zadarnică. Dacă nu suntem ancorați în Hristos, casa este lesne luată de apă și se năruie întreaga construcție. Rămânem lângă Biserică, rămânem în Biserică, rămânem în Hristos și-L rugăm să ne lumineze mintea, să întărească casa sufletului și să fugim de ceea ce poate fi ucigător de suflet”.

După Sfânta Liturghie, în atmosfera de bucurie a comunității parohiale, a fost săvârșită slujba de sfințire a Așezământului sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

În cuvântul de învățătură adresat preoților și credincioșilor prezenți, Ierarhul și-a exprimat bucuria de a fi prezent într-o comunitate de oameni bine închegată și cu dragoste de biserică, apoi a vorbit despre valoarea efortului pe care îl fac ctitorii de lăcașuri închinate lucrării lui Dumnezeu în lume:

„Este o bucurie pe care o exprim în mod solemn pentru faptul că astăzi ea se răsfrânge de la Altar spre frățiile voastre, cei care ați participat la această sărbătoare a parohiei. Aici, la Horia, sunteți o comunitate bine închegată, la care se adaugă credincioși tineri. Duhul lui Dumnezeu este Același ieri, astăzi și în veac, și se manifestă în aceeași plenitudine peste credincioși și peste cei care iubesc podoaba casei lui Dumnezeu. Ca să rămâi frumos, trebuie să cinstești pe Hristos frumos. Ca să rămâi un martor al lui Hristos, trebuie să mergi până la martiriu, așa cum au mers de-a lungul secolelor atâția martiri care au înțesat pământul sfânt al tării noastre, iar glia țării este binecuvântată de sângele martirilor și osemintele lor. Cu multă jertfă s-a ridicat acest așezământ peste care am invocat Duhul Sfânt, ca să vină și să-l transforme într-o casă a tuturor, pentru că Biserica este a tuturor, și orice creștin care aparține Bisericii, se simte acasă, la Biserică”. 

La final, preotul paroh Gheorghe Smerea a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijinul oferit în cei cinci ani dedicați zidirii acestui edificiu și pentru prezența la acest eveniment, apoi a mulțumit donatorilor, preoților și enoriașilor.

În semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea în construirea Așezământului cultural și social-filantropic al Parohiei Horia, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit plachete și distincții de vrednicie ctitorilor fondatori, iar preotului paroh i-a conferit Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului.

După săvârșirea slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat slujba acatistului închinat Sfântului Gheorghe Pelerinul, hramul Așezământului de la Horia, în semn de mulțumire pentru ajutorul duhovnicesc acordat comunității parohiale. Totodată, pelerinii prezenți la acest eveniment au avut ocazia de a se închina unei copii a icoanei Maicii Domnului Pantanasa, aflată în patrimoniul Parohiei Horia, și unei părticele din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul aduse spre venerare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piatra Neamţ, cunoscută sub numele de „Sfântul Ioan Domnesc”, locul unde s-a nevoit timp de 26 de ani sfântul nemțean.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

                                                                 ***

Lucrările de zidire a Așezământului au fost inițiate de preotul paroh Gheorghe Smerea în anul 2019, cu participarea preoților slujitori Vasile Nicoară și Ionuț-Gheorghe Ivănescu și contribuția enoriașilor, la care s-a adăugat sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Neamț și al Consiliului Local al Primăriei Horia.

Așezat în latura de Sud-Est a bisericii parohiale cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt, așezământul închinat Sfântului Gheorghe Pelerinul este structurat pe trei niveluri cu o suprafață totală de 600 de metri. Așezământul are trei niveluri, fiind compartimentat potrivit activităților și proiectelor parohiale destinate diferitelor categorii de vârstă ale credincioșilor: demisolul deservește ca spațiu de joacă pentru copii, la care se adaugă două oficii pentru diferite activități; la parter se găsește o sală de mese, o bucătărie, un birou administrativ, o cameră tehnică și două băi; la mansardă a fost proiectată o bibliotecă, o sală de lectură, două apartamente și două băi.

(Pr. Valentin Băltoi)