Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat lucrările de reabilitare a bisericii din Corhana

Sâmbătă, 28 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Corhana, comuna Dulcești, filie a Parohiei Roșiori, Protopopiatul Roman, cu prilejul finalizării lucrărilor de reabilitare a acestui sfânt lăcaș.

Evenimentul dedicat binecuvântării lucrărilor de reînnoire a bisericii din Corhana a început de la primele ore ale dimineții cu săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii la care a participat un sobor de preoți și diaconi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Din soborul slujitorilor au făcut parte preacuviosul părinte Pimen Costea, vicar eparhial, preotul Dan-Alexandru Antoce, protopop al Protopopiatului Roman, precum și preoți din parohiile învecinate.

În prezența pelerinilor și a enoriașilor, după oficierea Sfintei Litughii, în glas de cântări sfinte și sunet de clopot, soborul slujitorilor a înconjurat lăcașul de cult citind pericopele evanghelice specifice, în cele patru puncte cardinale, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a însemnat cu Sfântul și Marele Mir pereții bisericii. La interior au fost sfințite Sfântul Altar și Sfânta Masă, apoi icoanele murale. Cu acest prilej, pelerinii și membrii comunității parohiale au avut bucuria de a se închina unui fragment din moaștele Sfântului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului, așezat într-un chivot, în piciorul Sfintei Mese.

În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor, referindu-se la cele 16 case din componența comunității parohiale de la Corhana și dimensiunile bisericuței de aici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat faptul că nu are importanță mărimea unui lăcaș de cult, ci puterea comuniunii existentă între membrii oricărei comunități, indiferent de numărul lor.

„În această zi, am venit pentru a binecuvânta rodul ostenelilor frățiilor voastre care s-a cumulat aici, sub coordonarea preotului paroh pe care l-am trimis aici în anul 2022. De atunci a început să zidească aici un așezământ care să fie casă a lui Dumnezeu și poartă a cerului. Sfânta Liturghie pe care o vom săvârși și slujba de binecuvântarea a Sfintei Mese sunt aceleași care se săvârșesc și în marile catedrale. Aceasta ne arată că nu locul contează, nu mărimea edificiilor sau frumusețea, deoarece frumusețea casei lui Dumnezeu reiese din altceva, din prezența credincioșilor în comuniune, din dragostea frățiilor voastre, din tot ceea ce se împlinește în numele Binelui. Vă mulțumesc pentru pâinea și sarea cu care ne-ați întâmpinat, semne ale generozității românești, semne ale iubirii și respectului față de casa lui Dumnezeu și față de tradițiile care au fost statornicite de-a lungul vremii în Ortodoxia românească. Prin acestea, ne legăm de trecut și statornicim viitorul, trăind plenar prezentul continuu al lui Dumnezeu. Biserica lui Hristos este aceea care ne aduce pace, care liniștește, în această lume zgomotoasă. Inimile noastre vibrează când invocăm prezența Duhului Sfânt pentru a sfinți lucrarea mâinilor noastre”. 

Părintele protopop Dan-Alexandru Antoce a rememorat momentul în care a fost instalat preotul Cristian Apetrei în această parohie și parcursul lucrărilor de reabilitare a sfântului lăcaș de cult, exprimându-și bucuria de a-l avea pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la acest moment al împlinirilor în mijlocul comunității de la Corhana.

„Este o bucurie să asistăm la concretizarea unor eforturi depuse de dumneavoastră împreună sau coordonați de părintele Cristian Apetrei. Acum doi ani, la instalarea părintelui în această biserică, am găsit o bisericuță mică, modestă, o bisericuță în care se putea sluji, dar greu pentru că pereții erau foarte subțiri, de tablă. Împreună cu consiliul parohial și cu sprijinul Consiliului local, părintele a făcut o lucrare frumoasă, a termoizolat întreaga biserică, a refăcut tot ce ține de interior. Astăzi a venit vremea să încununăm aceste eforturi. Este o bucurie și o binecuvântare să avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim”.

La final, părintele Cristian Apetrei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru încredințarea lucrărilor de reabilitare a bisericii, părintelui vicar și părintelui protopop pentru sprijin, dar credincioșilor, donatorilor și autorităților locale pentru ajutorul financiar și material acordat în realizarea acestor lucrări. 

Tuturor donatorilor și sprijinitorilor le-au fost acordate de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim diplome de vrednicie „pentru sprijinul și dragostea acordate în împlinirea lucrărilor de înfrumusețare și reabilitare a sfântului lăcaș”.

 

                                                                         ***

Lucrările de reabilitare a bisericii din Corhana au fost realizate în perioada 2022-2024, sub coordonarea preotului Cristian Apetrei. Astfel, au fost executate lucrări de reparații la nivelul temeliei și al turlei, în vederea hidroizolării și a consolidării rezistenței clădirii, a fost înlocuită tâmplăria bisericii și montate geamuri termopan, au fost executate finisaje la pereții exteriori, iar pe peretele vestic a fost pictată icoana Acoperământul Maicii Domnului de către pictorul romașcan Liviu Eva. La interior au fost executate lucrări de termoizolare și finisaje, a fost confecționată o nouă catapeteasmă și împodobită cu icoane, a fost zidită Sfânta Masă din marmură, au fost realizate icoane în toată biserica prin tehnica imprimării digitale, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat și acoperită cu mochetă, au fost achiziționate cărți de cult și obiecte liturgice. Aceste lucrări au fost posibile cu sprijinul consiliului local al comunei Dulcești, reprezentat de domnul primar Gheorghe Nahoi, contribuția donatorilor și implicarea credincioșilor din această comunitate.

(Pr. Valentin Băltoi)