Împlinire și pomenire întru numele Episcopului Melchisedec Ștefănescu

Sărbătoarea duhovnicească a Eparhiei Romanului și Bacăului, prilejuită de cea de-a XV-a ediție a „Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu”, s-a desăvârșit sâmbătă, 16 mai, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Sărbătoarea duhovnicească a Eparhiei Romanului și Bacăului, prilejuită de cea de-a XV-a ediție a „Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu”, a fost încununată sâmbătă, 16 mai, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Începând cu orele 9.00, credincioșii romașcani și pelerinii au participat la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un impresionat sobor alcătuit din stareți ai mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului, dar și din eparhii învecinate, alături de preoții consilieri, inspectori și protopopi ai Centrului eparhial de la Roman. Frumusețea slujbei a fost împodobită cu hirotonia întru diacon a teologului Lichie Mihai, pe seama parohiei Burdusaci (Protopopiatul Bacău), iar solemnității acesteia i s-a adăugat un moment aparte grație hirotesiei întru arhimandriți a protosinghelului Serafim Huzdup, consilier în cadrul sectorului agricol și silvic, și a protosinghelului Andrei Ioniță, Mare Eclesiarh al Catedralei din Roman. Gramata de ridicare în rang a fost citită de către arhimandritul Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitate din Iași. După gândurile încărcate de emoție și recunoștință față de chiriarhul locului, mărturisite public în cadrul sacru al catedralei de cei doi ieromonahi, în cuvântul său, Înaltpreasfințitul Ioachim a prezentat importanța acestui moment atât pentru cei doi ieromonahi, cât și pentru eparhia în care aceștia slujesc cu smerenie și vrednicie. ”Ne regăsim într-o sărbătoare duhovnicească a Eparhiei noastre și a Bisericii în general, pentru că suntem încă în perioada pascală, ce ne pregătește pentru Înălțare. Astăzi au fost rusaliile personale pentru cei doi ieromonahi, pentru a-i revigora, pentru a-i transfigura în oameni mai vrednici, mai angajați pe mai departe în lucrare sinergică  în ogorul Bisericii. Nu întâmplător am făcut demersuri către forul bisericesc superior, către Sfântul Sinod, pentru a li se conferi aceastră treaptă, arhimandritul fiind cel mai înalt rang bisericesc care se poate acorda unui călugăr angajat în viața bisericii”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, precizând faptul că ”în eparhia noastră avem un monahism angajat în viața bisericii și tânăr”, ceea ce va constitui prilej și pentru alți călugări să urce pe aceste trepte ale viețuirii monahale.

Sărbătoarea a continuat apoi cu procesiunea soborului de preoți și a credincioșilor dimpreună cu Înaltpreasfinția Sa către parcul ce poartă numele Episcopului Melchisedec Ștefănescu. Aici, la capela ce adăpostește mormântul ierarhului nepereche, a fost oficiată o slujbă de pomenire la care au asistat și un grup de credincioși sosiți din Gârcina, satul natal al ”părintelui autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”. Bucuria comuniunii de rugăciune a continuat apoi cu premierea parohiilor câștigătoare a etapei eparhiale a Concursului naţional de mini-proiecte de educaţie filantropică intitulat Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, proiect catehetic adresat preoților, profesorilor de religie și elevilor implicați în programul ”Hristos împărtășit copiilor”. După cum a precizat preotul Valentin Băltoi, consilier cultural, câștigătoarea premiului I, respectiv parohia Păltinata din Protopopiatul Oneșt, va reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului  la etapa națională ce va avea loc pe 21 mai la Patriarhia Română, la București. Astăzi, toate parohiile câștigătoare au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim diplome și premii, toți fiind încurajați să susțină și să promoveze activitățile social-filantropice și catehetice.

 Un moment ce se dorește a deveni o tradiție a fost premierea elevilor participanți la faza națională a olimpiadelor școlare, tineri din zona Romanului care s-au remarcat la concursuri cu specific umanist și nu numai. Astfel, Înaltpreasfințitul Ioachim a oferit premii constând în diplome, cărți și bani, celor care s-au remarcat în domeniul matematicii, informaticii, fizicii, dar și limbilor clasice sau moderne. Totodată, primarului municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, și celui din comuna Gârcina, Aurora Bălan, le-au fost oferite diplome de excelență pentru implicarea în susținerea „Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu”. De asemenea, profesoarei Ana Bobu i-a fost înmânată o diplomă pentru implicarea consecventă de-a lungul a 15 ani, în derularea unui concurs școlar interjudețean legat de promovarea personalității Episcopului Melchisedec Ștefănescu.
La finalul acestui eveniment spiritual și cultural deopotrivă, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor celor s-au implicat și au participat la serbările închinate Episcopului Melchisedec Ștefănescu. ”Acum, vă las pe voi să mărturisiți cât bine v-a făcut Dumnezeu, vouă, celor care ați binevoit să întregiți această sărbătoare. Îl las pe marele Melchisedec Ștefănescu, să ne privească din ceruri, să ne vadă dacă îi urmăm testamentul, dacă am învățat ceva din viața lui, dacă ducem mai departea identitatea pe care ne-a structurat-o, întrucât, nu uitați, Melchisedec Ștefănescu s-a preocupat și a reușit să dezrobească poporul român, în acele vremuri, când națiunile Europei își structurau identitatea așa-zis modernă.  Episcopul Melchisedec a știut să lupte pentru identitatea națională a neamului românescu, pentru salvgardarea spiritualității lui întru cât o națiune care nu își prezintă cultura și spiritualitatea riscă să fie ștearsă din istorie”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.